De Catamaran van GGzE krijgt keurmerk TOPGGz
ArrayDe Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie en orthopsychiatrie in Eindhoven, heeft op 18 december het landelijke keurmerk TOPGGz toegekend gekregen.
Het keurmerk TOPGGz wordt sinds 2008 toegekend aan ggz-afdelingen die zich aantoonbaar gespecialiseerd hebben in de diagnostiek en behandeling van ernstige, complexe en zeldzame psychiatrische stoornissen. Door het keurmerk is het voor patiënten en verwijzers zichtbaar welke afdelingen deze erkende topspecialistische geestelijke gezondheidszorg leveren en voor welke doelgroep. De specialistische zorg die geboden wordt door de TOPGGz afdelingen biedt uitkomst voor patiënten bij wie de specialistische GGz is vastgelopen of voor patiënten met meervoudige, zeer complexe problematiek. Dit betreft maximaal zo’n 5 procent van alle psychiatrische patiënten in Nederland.
De Catamaran is een gespecialiseerde kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie en orthopsychiatrie en is onderdeel van GGzE Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Hier worden jongeren behandeld met meervoudige, complexe ontwikkelings- en gedragsproblemen die elders niet of onvoldoende goed behandeld kunnen worden. Door systematisch onderzoek en deelname aan multidisciplinaire samenwerkingsverbanden wordt het aanbod voortdurend geoptimaliseerd.
Om voor een keurmerk in aanmerking te komen moest De Catamaran voldoen aan strenge criteria. Het behalen van het keurmerk weerspiegelt daarmee dat De Catamaran staat voor topklinische, innovatieve patiëntenzorg, welke continu wordt verbonden met wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Het behalen van het keurmerk is voor De Catamaran dan ook een belangrijke mijlpaal. “De toekenning toont aan dat GGzE met deskundige medewerkers werkt aan de best mogelijke behandeling en dat je die behandeling onderzoekt op effectiviteit. Een ander aspect is ook het innovatieve karakter van je behandeling,” aldus centrummanager Marian van Engelenburg . Volgens programmaleider/behandelaar Chijs van Nieuwenhuizen zorgde het traject naar het keurmerk voor een ´enorme boost´. “Als je de kans krijgt om je behandeltrajecten kwalitatief te verbeteren, is dat heel motiverend voor de hele organisatie.” Dit alles om de jongeren de best mogelijke behandeling te bieden zodat zij weer perspectief hebben op volwaardige, gezonde deelname aan de maatschappij.