Veilige medicatieoverdracht in regio Rijnmond

Array

Donderdag 18 december 2014 hebben vertegenwoordigers uit de eerstelijnszorg, de ziekenhuizen en belangenbehartigers voor zorgvragers in Rotterdam-Rijnmond het convenant medicatieoverdracht getekend. In het convenant zijn afspraken opgenomen over het uitwisselen van medicatiegegevens tussen huisartsen, apothekers en specialisten uit het ziekenhuis en de rol van de patiënt. Deze transmurale samenwerking heeft tot doel fouten in de medicatieoverdracht te voorkomen en de medicatieveiligheid te verbeteren in de regio Rijnmond.

digitaal binairAfspraken veilige uitwisseling medicatiegegevens
In het convenant is rekening gehouden met de landelijke eisen en de wensen in de regio Rotterdam Rijnmond. Eén van de afspraken is dat bij zorgverlening en bij het verstrekken van medicijnen aan een patiënt er altijd een actueel medicatieoverzicht beschikbaar is. Er is vastgelegd wanneer en op welke manier veilig medicatiegegevens kunnen worden uitgewisseld en wat dan de verantwoordelijkheid is van de arts, apotheker en de patiënt. Het convenant is leidend voor de verdere uitwerking van een regionaal protocol medicatieoverdracht.

Samenwerkende zorgaanbieders
Het convenant is ontwikkeld door de stuurgroep medicatieoverdracht. De stuurgroep medicatieoverdracht bestaat uit vertegenwoordigers van de Combinatie Apothekers Vereniging Rijnmond, Huisartsenkring Rotterdam, Huisartsenpost Rijnmond, Samenwerkende gezondheidscentra, Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen, Trombosedienst Star MDC en patiënten- en consumentenplatform Zorgbelang Zuid-Holland. De stuurgroep wordt begeleid door ZorgImpuls.

Bron: ZorgImpuls

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen