Vakbonden zeggen ‘nee’ tegen eindbod Cao Ziekenhuizen

0
421

De vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU‘91 en de FBZ hebben het eindbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor de nieuwe Cao Ziekenhuizen, na overleg met hun achterban, verworpen. Het eindbod van de NVZ gaat de ziekenhuismedewerkers uiteindelijk meer kosten dan opleveren. Zo is er geen loonstijging over 2014, houdt de werkgever de daling van de pensioenpremie in eigen zak, wil de NVZ de bijdrage voor de aanvullende ziektekostenverzekering schrappen en is er een schamele loonsverhoging van 1,5% per 1 januari 2015.

verpleegkunde-300x214‘Terecht dat dit bod niet aan ziekenhuismedewerkers wordt voorgelegd. Dit bod doet absoluut geen recht aan de ziekenhuismedewerker, die dag en nacht voor de patiënten klaarstaat, aldus Elise Merlijn, cao-onderhandelaar bij Abvakabo FNV, ’Naast dat de werkgever niet bereid is om de mogelijkheden die zij heeft voor een fatsoenlijke loonontwikkeling te gebruiken, wil de NVZ ook geen afspraken maken over het afbouwen van flexibel werk of op het gebied van opleidingen en ontwikkeltrajecten voor de medewerkers.’

Abvakabo FNV en de andere vakbonden bereiden zich voor op acties. De vakbonden blijven bereid tot overleg met de NVZ, mits deze hiertoe bereid is en het nu neergelegde eindbod weer van tafel haalt. Ziekenhuismedewerkers willen afspraken maken over echte banen, koopkracht en goede ziekenhuiszorg. Dus een goede cao met perspectief voor de toekomst.

Bron: Abvakabo FNV