Jaarwisseling: Iets minder incidenten, verschuiving naar lichtere overtredingen

Array

In het totaal zijn er 8413 incidenten gemeld tijdens deze jaarwisseling, een kleine daling ten opzichte van afgelopen jaar. De politie verrichtte 576 aanhoudingen, een daling van dertig procent. De politie ziet een verschuiving van zwaardere misdrijven zoals mishandeling en bedreiging naar overtredingen als vuurwerkoverlast. Daarom is het ook het aantal door het Openbaar Ministerie aangedragen zaken fors gedaald. De nacht werd verder ontsierd door een aantal grote branden. Dat blijkt uit de eerste gegevens van de politie, de brandweer en het Openbaar Ministerie.

Een dag in het leven van een ambulance teamHet aantal gewelddadigheden tegen agenten daalde met 14 procent tot 93. Ook zijn er vijf andere hulpverleners belaagd, een daling van 50 procent ten opzichte van vorig jaar. De mobiele eenheid moest op verschillende plekken optreden en hulpverleners zijn op meerdere plekken door omstanders gehinderd in hun werk.

Brandweer
De brandweer rukte tijdens deze jaarwisseling 4253 keer uit, dat is ongeveer een kwart minder dan afgelopen jaar. Wel viel een aantal forse branden op, zoals in Uden en Alkmaar, waar veel schade is aangericht. Op meerdere plekken zijn brandweerlieden door omstanders gehinderd in hun werk, waarna assistentie van de politie is ingeroepen.

Openbaar Ministerie
De politie heeft in totaal 377 personen bij het OM aangeleverd na aanhouding wegens een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling, vorig jaar waren dat er nog 615. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die vandaag onder bij alle parketten van het OM is gehouden. Deze daling wordt verklaard door de verschuiving van zwaardere misdrijven naar lichtere incidenten.

Reactie minister Opstelten
Minister Opstelten spreekt zijn waardering uit voor alle hulpverleners die er aan hebben bijgedragen dat de jaarwisseling voor de meeste mensen een feest was. “Het is goed te zien dat we minder zware misdrijven zien, maar het totaal moet omlaag.” De minister vindt het geweld tegen hulpverleners absoluut onacceptabel. Massale inzet blijft nodig om te zorgen dat oud en nieuw voor iedereen feestelijk verloopt.

De definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling verschijnt later deze maand.

Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen