Kanker ontstaat vaak gewoon door pech

Array

“Kanker ontstaat vaak door een combinatie van pech, omgeving en erfelijke afwijkingen”, vertelt wetenschapper Bert Vogelstein van de Johns Hopkins universiteit. Wetenschappers van het Johns Hopkins Kimmel kankercentrum hebben een statistisch model gemaakt, waar de kans op kanker in kaart is gebracht. De conclusie: de meeste kankers ontstaan door willekeurige mutaties in genen, gewoon ‘pech’, in plaats van eigen schuld. Het is al langer bekend dat kanker kan ontstaan door genmutaties. Het is voor ’t eerst dat wetenschappers de verhouding tussen omgevingsfactoren en genmutaties vaststellen. 65% van alle kankers blijkt te ontstaan door willekeurige mutaties.
kankerFactoren zoals omgevingsfactoren (roken, alcohol, ongezond dieet) en erfelijke genafwijkingen zijn in het model verwerkt  om inzichtelijk te maken in welke mate iedere factor bijdraagt aan de ontwikkeling van kanker. Wanneer mensen hun hele leven roken, maar geen kanker krijgen hebben ze dus gewoon geluk gehad.

“Tweederde van alle kankers ontstaat door willekeurige DNA-mutaties wanneer stamcellen splitsen”, zo legt biowiskundige Cristian Tomasetti uit. Gezonde levensstijl helpt om bepaalde kankers te voorkomen, zoals bijvoorbeeld longkanker en huidkanker, maar dit geldt lang niet voor alle tumoren. Het onderzoek van Vogelstein, Tomasetti en collega’s verschijnt vandaag in Science.

Stamcellen zijn heel nuttig, want ze maken nieuwe cellen aan, wanneer ons lichaam beschadigd is. Een nadeel is dat stamcellen informatie kopiëren en daar gaat wel eens iets mee fout. Prostaatkanker en borstkanker zijn niet opgenomen in het onderzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen