Zorgtotaal: Bezuinigingsbeleid leidt tot extra kosten

0
318

Het beleid van verzekeringsmaatschappijen en overheid (langer thuis moeten wonen) om steeds maar te blijven bezuinigen op de zorg leidt volgens specialistisch verpleegkundige Peter Quataert tot extra voetamputaties bij diabetespatiënten. Quataert is bestuurslid van WCS Kenniscentrum Wondzorg. Het centrum is bevreesd voor de gevolgen van het beleid. WCS vervult een prominente plaats in het seminarprogramma van de vakbeurs Zorgtotaal die op 18, 19 en 20 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

“Vijftien procent van de diabetespatiënten krijgen moeilijk te genezen wonden aan hun voeten. Belandt een patiënt in een ziekenhuis kost zo`n opname tussen de 16 en 30 duizend euro”, aldus Quataert die in het dagelijks leven verpleegkundig specialist is bij het Wondexpertisecentrum ZorgSaam in de provincie Zeeland. Het gaat hier over het algemeen om slecht ingestelde diabetespatiënten, vaak uit de lagere welstandsklasse.

geld, thuiszorgQuartaert: “Het huidige kabinetsbeleid leidt er toe dat mensen die weinig te besteden hebben steeds langer wachten om medische hulp in te schaken of zorg gaan mijden. Uiteindelijk gaat het echt verkeerd, komen ze in het ziekenhuis terecht en rijzen de kosten de pan uit. Ik zie dit in mijn eigen praktijk steeds vaker gebeuren. Decubitus categorie 4 door onvoldoende zorg lijkt ook weer de kop op steken.”

“Ik heb een oude dementerende vrouw die geen indicatie voor een verzorgingstehuis krijgt omdat ze nog kan lopen. Omdat ze thuis woont, moet ze wel lopen, ze kan zichzelf wat dat betreft niet ontzien. Ze is inmiddels al vier keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een verergering van de wond door onvoldoende rust. Hoezo besparing? Met het huidige beleid wordt het paard achter de wagen gespannen. We kunnen wel werken met hoge eigen bijdrages voor de podotherapeut of de aanschaf van orthopedisch schoeisel. Uiteindelijk kost dit beleid de samenleving nog veel meer.”

Op Zorgtotaal signaleert WCS de gevolgen van beleidskeuzes en gaat ze uitgebreid in op het belang van ketenzorg. “Waar er sprake is van ketenzorg, ondersteund door een wondexpertisecentrum, worden uitstekende resultaten geboekt. Tegelijkertijd zijn er in Nederland nog veel plekken waar dit onvoldoende gebeurt. Daar valt nog veel te winnen. Daar maken wij als WCS ons hard voor.”


Bron: Jaarbeurs, Zorgtotaal 2015