UMCG en DSM starten onderzoek naar rol voeding bij gezondheid met gegevens LifeLines

Array

geel onderzoekHet UMCG en DSM gaan onderzoek doen naar de voedingsstatus van bepaalde groepen gezonde mensen en de relatie hiervan met onder meer chronische ziekten, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Voor het onderzoek wordt – naast vragenlijsten over voedselinname – gebruik gemaakt van urine- en bloedmonsters en data van het 3-generatie bevolkingsonderzoek LifeLines. Het onderzoek moet meer inzicht opleveren in de rol die vitaminen en mineralen spelen in de stofwisseling van mensen bij gezond ouder worden. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer ‘personalized healthcare’: persoongerichte preventie en therapie.

geel onderzoekVoor onderzoek naar de inname van voedingsstoffen wordt meestal gebruik gemaakt van vragenlijsten en voedingsdagboeken. Deze geven vaak een vertekend beeld door onnauwkeurige rapportage. Biochemische vaststelling van de inname van voedingsstoffen in bloed- of urinemonsters is veel nauwkeuriger, omdat vitaminen en mineralen en hun afbraakproducten worden afgescheiden in de urine.

UMCG-onderzoekers gaan van 1.600 LifeLines-deelnemers van 60-75 jaar de inname van voedingsstoffen en de voedingsstatus vaststellen aan de hand van analyses. Dit doen zij met behulp van vragenlijsten en door het analyseren van de 24-uur urinemonsters en bloedmonsters, die eerder zijn afgenomen voor het LifeLines-onderzoek. De combinatie van vragenlijsten en biomaterialen zorgt ervoor dat realistische data worden verkregen. De resultaten moeten inzicht geven in verschillen in de voedingsstatus, effect van tekorten aan voedingsstoffen, en of er een relatie is met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en overgewicht, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren.

Het onderzoeksproject komt voort uit een al langer bestaande samenwerkingsrelatie tussen UMCG en DSM. Deze omvat onder meer de opzet van een onderwijsprogramma voor studenten geneeskunde op het gebied van voedingswetenschappen en cosponsorschap van promovendi die bij het UMCG en onderzoekslaboratoria van DSM werkzaam zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen