Amphia leidt 60 oncologieverpleegkundigen op

Array

Amphia is continu in beweging om ook in de toekomst de beste zorg te kunnen blijven leveren. Een van de ontwikkelingen is de start van de in company-opleiding tot oncologieverpleegkundige in samenwerking met Erasmus MC. In december 2014 zijn de eerste elf cursisten met de opleiding gestart. Het doel is om in vier jaar tijd 60 oncologieverpleegkundigen intern op te leiden. Qua omvang uniek in Nederland.

Amphia LongoncologieDe beste zorg nu en in de toekomst
“Voorheen was een deel van de verpleegkundigen erkend opgeleid en kreeg een deel een oncologische opleiding in de vorm van bijscholingen,” vertelt bedrijfsmanager Marleen Rodenburg, “maar sinds afgelopen jaar zijn de eisen gesteld door de Stichting Oncologische Samenwerking aangescherpt. Voortaan moet het aantal oncologieverpleegkundige op een afdeling evenredig zijn aan het aantal oncologische patiënten op diezelfde afdeling.” Ofwel: als 50% van de patiënten op een verpleegafdeling een oncologische aandoening heeft, moet ook 50% van de verpleegkundigen op die afdeling oncologieverpleegkundige zijn. Binnen drie jaar moet elk ziekenhuis in Nederland aan deze nieuwe eis voldoen. Daarom start de komende vier jaar in Amphia elk jaar een nieuwe in company opleiding tot oncologieverpleegkundige, met telkens 15 plaatsen. Zo kunnen er in totaal 60 verpleegkundigen worden opgeleid. Dat is qua omvang uniek in Nederland.”

Kansen voor ervaren en jonge verpleegkundigen
In totaal zijn de verpleegkundigen 13 maanden in opleiding die bestaat uit een theoriegedeelte en een deel praktijk. Uniek aan deze opleiding is het feit dat verpleegkundigen hun stage boven-formatief kunnen lopen. Zij krijgen daardoor de kans om in korte tijd alle aspecten van het vak te zien. De tijdelijke ‘leegte’ die zij achterlaten wordt opgevuld door trainees die nu de kans krijgen werkervaring op te doen.

Patiënten goed voorbereiden op behandeling én herstel
Marleen benadrukt dat het technisch handelen van verpleegkundigen goed op orde is. De meerwaarde van de opleiding tot oncologieverpleegkundige zit met name in de voorlichting aan en begeleiding van patiënten. “De verpleegkundige leert zich beter inleven in wat het voor een patiënt betekent als hij na een ingreep het ziekenhuis weer verlaat. En kan patiënten daar dus beter op voorbereiden en in begeleiden.”

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen