Meer illegale verkoop medicijnen door apps en sociale media

0
511

Sociale media en smartphones werken de illegale verkoop van geneesmiddelen in de hand. Dat zegt de Britse geneesmiddelenautoriteit MHRA.

In The Guardian stelt de dienst dat medicijnen tegen erectiestoornissen en vermageringspillen steeds vaker aan de man worden gebracht via apps en sociaalnetwerksites. Criminelen maken graag gebruik van sociale media.Het Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) nam in 2014 1,2 miljoen illegaal verhandelde doses erectiepillen, een kleine 400.000 vermageringsmiddelen en 331.000 slaappillen, antidepressiva en kalmeringsmiddelen in beslag. De meeste nepmedicijnen kwamen uit China en India. De MHRA liet ook bijna 20.000 videofilmpjes op YouTube verwijderen de kijkers naar illegale websites lokten.

pillenAlastair Jeffrey, hoofd onderzoeksafdeling MHRA: “Door het gebruik van smartphones hebben mensen veel makkelijker toegang tot het internet. Die grote toegankelijkheid, in combinatie met sociale media, betekent een revolutie in de wijze waarop criminelen hun klanten kunnen bereiken.”

Veel bendes zijn overgeschakeld van narcotica naar medicijnen op voorschrift, mede omdat de winst groter is en de straffen veel lager zijn. Het is een lucratieve aangelegenheid, met een winst tot wel 500 keer de investering. De illegale handel bedraagt wereldwijd ruim 160 miljard euro.

Bron: Nefarma

Vorig artikelDe patiënt van de kinderpornopsychiater
Volgend artikelGeschenk uit de hemel waar ik in het begin nog niet aan toe was
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.