Promotie: Niet lineaire optische beeldvorming bij huidkanker

huidkankerGiju Thomas: ‘‘Nonlinear optical imaging as a diagnostic tool for cutaneous squamous cell carcinoma.’
Het gebruik van niet-lineaire optische beeldvorming bij het opsporen van huidkanker vergroot het risico op huidkanker niet meer dan de blootstelling aan gewoon zonlicht. Deze methode is volgens Thomas geschikt om gevaarlijke vormen van huidkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Thomas keek naar de zogenoemde nonlineair optical imaging een techniek waarbij met fel licht de huid wordt onderzocht. De techniek ligt in het verlengde van laserlicht. Zijn onderzoek is van belang omdat veel huisartsen niet goed kunnen beoordelen of ze een patie?nt met een verdacht vlekje op de huid moeten doorverwijzen naar de huidarts. Op zijn beurt is het voor de dermatoloog vaak moeilijk te beoordelen of er een biopt moet worden genomen van het plekje om huidkanker uit te sluiten.
Met de relatief nieuwe lichttechniek is het mogelijk om een verdacht plekje op de huid niet invasief te bestuderen. Volgens Thomas voorkomt dit het nemen van onnodige biopten en verkleint het de kans dat een gevaarlijke huidkanker in een vroeg stadium over het hoofd wordt gezien.

Promotores: prof. dr. H.J.C.M. Sterenborg, en prof. dr. A.G.J.M. van Leeuwen
Co-promotor: prof. dr. H.C. Gerritsen
Plaats en tijd: Aula, 13.00 uur

Bron: AMC