Europese zorgverleners open over financiële relaties

Array

In navolging van Nederland zijn sinds 1 januari van dit jaar ook in andere Europese lidstaten de financiële relaties tussen geneesmiddelenbedrijven en zorgverleners openbaar. Op 29 januari is in Rotterdam een bijeenkomst over de gevolgen daarvan.

De bijeenkomst is een initiatief van ‘Pharma Disclosure’, in het leven geroepen door de Europese farmakoepel Efpia om aandacht te vragen voor de toenemende openheid van geldstromen tussen farmaceutische bedrijven en zorgverleners. Zij werken vaak samen om de zorg en bestaande behandelmethoden te verbeteren. Aan die samenwerking zijn soms financiële afspraken verbonden. Om onduidelijkheid daarover te voorkomen, geven de partijen graag openheid over de aard en omvang daarvan.

pharma disclosureDe organisatoren kiezen bewust voor Nederland als locatie voor de bijeenkomst, omdat ons land internationaal voorop loopt. In 2013 is hier als eerste land ter wereld een openbaar toegankelijk ‘Transparantieregister’ gelanceerd, met daarin informatie over de financiële relaties die bedrijven met artsen en zorgstellingen in 2012 onderhielden. Dat register wordt elk jaar geactualiseerd.

Ook in andere Europese landen is de openbaarmaking met de inwerkingtreding van de zogeheten ‘Disclosure Code’ van Efpia sinds begin dit jaar een feit. De transparantieregels moeten door de leden van de Europese koepel uiterlijk in 2016 geïmplementeerd zijn. In dat jaar moeten zij inzicht geven over de ‘waarde-transfers’ die in 2015 hebben plaatsgevonden.

Tijdens de bijeenkomst op 29 januari gaan Europese vertegenwoordigers van onder meer artsenverenigingen, patiëntenorganisaties, farmakoepels en de overheid in op de consequenties van deze nieuwe openheid.

De bijeenkomst van 29 januari vindt plaats in het Hilton Hotel in Rotterdam en duurt van 9.30 uur tot 13.15 uur. Voor het programma, aanvullende informatie en een inschrijfformulier kunt u terecht op deze website.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen