Onrechtmatig gebruik tandartsentitel onaanvaardbaar

Onterecht gebruik van de titel tandarts is onaanvaardbaar. Dit stelt de KNMT naar aanleiding van het programma De Monitor van KRO-NCRV op 11 januari 2015. Daarin komt een casus aan bod waarin managers van een tandkliniek zich tijdens een intake hebben gepresenteerd als tandarts, zonder hiervoor bevoegd te zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verricht op dit moment onderzoek naar de manier van handelen van de betreffende kliniek. De KNMT steunt dit onderzoek van de inspectie van harte.

De titel tandarts is beschermd via de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en valt onder de acht beroepen in de ‘zware categorie’.

tandarts mondzorg“Dat is niet zonder reden,” zegt KNMT-voorzitter Van der Helm. “Het onrechtmatig gebruik van deze beschermde titel is misleidend voor de patiënt en kan zelfs medische risico’s met zich meebrengen. Als iemand die daartoe niet bevoegd is handelingen uitvoert die aan de tandarts zijn voorbehouden is dat onacceptabel.”

De patiënt heeft er recht op te weten welke professional wat doet in zijn mond. Daarom stimuleert de KNMT het dragen van naamkaartjes met functie in de praktijk.

Bron: KNMT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen