
Betere apotheekzorg voor zwangere vrouwen met pREGnant
ArrayLareb ontwikkelt in samenwerking met het Radboudumc een nationaal zwangerschapsregister: pREGnant. Doel is de kennis over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap vergroten. Als apotheker kunt u meehelpen door zwangere vrouwen in uw apotheek te attenderen op pREGnant.
Zwangerschapsregister
Ruim driekwart van de zwangere vrouwen gebruikt minstens 1 geneesmiddel. Van de meeste middelen is echter te weinig bekend over de risico’s tijdens de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap gebruiken veel vrouwen wel een keer geneesmiddelen. Geneesmiddelen kunnen voorgeschreven zijn door een arts, maar het kan ook gaan om vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen of homeopathische middelen. Het gebruik van een geneesmiddel hoeft zeker niet van invloed te zijn op de gezondheid van de zwangere vrouw en het (ongeboren) kind. Maar van een aantal middelen is nog niet precies bekend of het tijdens de zwangerschap veilig gebruikt kan worden. Het doel van pREGnant is het vergroten van de kennis over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap.
Op de website vindt u ook informatie specifiek voor deelneemsters (zwangere vrouwen) en voor zorgverleners.
Opzet en gegevensverzameling pREGnant
De eerste afspraak van een zwangere vrouw bij een verloskundige of gynaecoloog, is een geschikt moment om zwangere vrouwen vroeg in de zwangerschap te bereiken en uit te nodigen voor deelname aan pREGnant. Hiervoor wordt de medewerking van de zorgverlener gevraagd. De zwangere vrouw ontvangt een informatiefolder en een uitnodiging voor deelname (per e-mail en/of geprint) met inloggegevens voor pREGnant. Ook vrouwen die geen uitnodiging hebben ontvangen kunnen deelnemen aan pREGnant door zich via de website aan te melden.
Als een vrouw besluit mee te doen aan pREGnant, wordt haar gevraagd om via het internet vijf vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over het verloop van de zwangerschap en bevalling, het geneesmiddelengebruik en de gezondheid van de vrouw en die van het kind. Alleen als het nodig is en hiervoor toestemming gegeven is, zullen we aanvullende informatie opvragen bij een zorgverlener, apotheek of de Stichting Perinatale Registratie Nederland.
Ontwikkeling en uitvoering pREGnant
pREGnant wordt ontwikkeld en uitgevoerd door het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen. In een tweejarige pilotstudie (tot medio 2015), wordt de meest optimale opzet voor pREGnant onderzocht. Hierbij worden verschillende aspecten meegewogen, zoals de belasting voor zwangere vrouwen en zorgverleners, bruikbare gegevens-bronnen en kosten. Aan het eind van de pilotfase zal pREGnant landelijk ingevoerd worden. De ontwikkeling van pREGnant wordt gefinancierd door ZonMW. Deze organisatie werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Patiënten attenderen
Wilt u meehelpen de kennis over geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Attendeer zwangere vrouwen in uw apotheek dan op pREGnant. Hoe meer er meewerken aan het register, hoe meer kennis. En dit zorgt er uiteindelijk voor dat u zwangere vrouwen in uw apotheek beter kunt begeleiden.
Bron: pREGnant