Griep neemt in hevigheid toe

Array

Naamloos1Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland neemt sterkt toe. Maten we in week 3 van dit jaar zo’n 108.000 griepgevallen, afgelopen week steeg dat aantal tot 158.000. Tellen we alle weken bij elkaar op, dan mat de Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.nl) sinds half november vorig jaar in totaal al 960.000 griepgevallen. Dat aantal kan nog beduidend hoger zijn doordat zeer veel kinderen nu ziek thuis liggen en maar weinigen van hen nu meedoen aan de meting.

Een miljoen griepgevallen
“In ieder geval gaan we deze week door het miljoen griepgevallen voor dit winterseizoen,” berekent Carl Koppeschaar, de bedenker van de griepmeting via internet. “En zo te zien gaat de stijging nog door, dus de ellende is nog niet ten einde.”

 

Het goede nieuws is dat het aantal 65-plussers met griep wat lijkt af te nemen. In deze groep werden door peilstations van huisartsen afgelopen weken veel complicaties in de vorm van longontsteking gediagnosticeerd. Bij de volwassenen stijgen de aantallen verder. Volwassen met thuiswonende jonge kinderen zijn vaker ziek dan alleenstaanden en huishoudens zonder thuiswonende kinderen.

“Hoewel er in Europa al eerder sporadisch griep was, begon de echte griepepidemie dit seizoen in Nederland,” vervolgt Koppeschaar. “Vervolgens begon de verspreiding in Engeland en Zweden, daarna Portugal en in de derde week van januari ook in Slovenië en Italië. Afgelopen week werd ook de rest van Europa overspoeld.”

De verspreiding van de griep door Nederland en Vlaanderen. In de tweede week van december ging het aantal griepachtige ziektebeelden door de epidemische grenswaarde. Er is nu al zeven weken sprake van een griepepidemie.-

De Grote Griepmeting is één van de onderzoeksprojecten van Science in Action (www.science-in-action.nl), online platform voor publieksonderzoek. Doe ook mee aan de Grote Longontstekingmeting (www.degrotelongontstekingmeting.nl).

Afb. 1: Aantallen griepgevallen in Nederland per leeftijd en huishouden.

Afb. 2: Het aantal nieuwe griepgevallen per week, vastgelegd sinds De Grote Griepmeting medio november 2014 begon met de metingen voor deze winter.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen