Zorgverzekeraars demotiveren afsluiten aanvullende zorgverzekering bij concurrent

Array

De wet maakt het mogelijk een aanvullende zorgverzekering af te sluiten bij een andere aanbieder dan waar de  basisverzekering is afgesloten.  Zorgverzekeraars voeren echter een ontmoedigingsbeleid. Ze reageren niet op aanvragen, brengen extra kosten in rekeningen, bouwen wachttijden in of zeggen gewoon dat het niet kan, terwijl de wet toch iets anders zegt. Dit blijkt uit een onderzoek van PolisReview onder 44 zorgverzekeraars.

Stel je voor: Je bent net van de keuzestress voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering verlost, komt je partner vertellen dat ze door de huisarts naar de fysiotherapeut is doorverwezen. Daar zit je dan, eind januari, zonder aanvullende verzekering. Twee dagen later komt zoonlief van de tandarts met de mededeling dat hij toch naar de orthodontist moet. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering bij een andere aanbieder blijkt in praktijk dus lastig.

Yes-No-Maybe-1Weigeren mag
Een aanvullende zorgverzekering hoeft niet bij de eigen zorgverzekeraar te worden afgesloten. De verzekeraars hebben wel het recht te weigeren, op basis van aanvullende eisen, zoals een medisch rapport. Ze gebruiken echter oneigenlijke manieren om de klant die een aanvullende zorgverzekering wil afsluiten, zonder tegelijkertijd een basisverzekering te sluiten, te demotiveren. Bijvoorbeeld door het inbouwen van een wachttijd. Je bent dan wel verzekerd, maar mag er de eerste zes maanden geen gebruik van maken. De meeste zorgverzekeraars lappen de wet aan hun laars en zeggen simpelweg dat het niet kan.

Over PolisReview
PolisReview is de eerste onafhankelijke beoordelingssite voor zorgverzekeringen. Consumenten kunnen hier laten weten wat zij vinden van hun zorgpolis. PolisReview is volstrekt onafhankelijk. Er vindt geen bemiddeling plaats en er kunnen geen verzekeringen worden afgesloten.

Bron: PolisReview

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen