Reumaonderzoek 2015: 51 projecten ingediend

Array

reumaHet Reumafonds heeft van reumaonderzoekers 51 aanvragen voor nieuw wetenschappelijk onderzoek binnengekregen. Het zijn onderzoeksprojecten die gaan over de behandeling van patienten. De 51 projecten worden de komende maanden beoordeeld door nationale en internationale experts. Begin deze zomer wordt duidelijk welke reumaonderzoeken kunnen rekenen op onze financiering.

De vormen van reuma waarvoor onderzoeks-projecten zijn ingediend lopen uiteen van artrose tot jeugdreuma en van het syndroom van Sjoegren tot een groep van aandoeningen waar de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica deel van uitmaken. Deze groep noemen we spondylarthropathieen.

Onderzoeksthema’s zijn onder andere het voorkomen dat een aandoening ontstaat, het stellen van betere diagnoses met behulp van een MRI-scan en het in kaart brengen van risico’s door reuma zoals hart- en vaatziekten.

Drie vormen van reumaonderzoek
Het Reumafonds financiert verschillende 3 soorten wetenschappelijk onderzoek: klinisch, fundamenteel en translationeel. Klinisch onderzoek heeft direct betrekking op de behandeling van patienten. Patienten vullen vragenlijsten in, laten MRI’s maken of geven een extra buisje bloed af.

Fundamenteel onderzoek vindt plaats in het laboratorium en vormt de basis voor nieuwe wegen om reuma aan te pakken omdat naar de oorzaak van de ziektes wordt gezocht. Translationeel onderzoek slaat een brug tussen de ontdekkingen in het laboratorium en de behandeling van patienten.

Alle aanvragen beoordeeld door experts
In drie aanvraagrondes per jaar kunnen onderzoekers bij het Reumafonds een aanvraag indienen voor wetenschappelijk onderzoek. De aanvraagmogelijkheid voor de klinische onderzoeksprojecten is nu afgesloten. Later dit jaar volgen de aanvragen voor fundamenteel en translationeel onderzoek. In elke aanvraagronde worden de ingediende onderzoeksvoorstellen beoordeeld door honderden experts uit binnen- en buitenland. De reumaonderzoekers krijgen de kans om te reageren op vragen van deze experts. Als alles duidelijk is, adviseert de Wetenschappelijk Adviesraad Reumafonds (WAR) welke onderzoeksprojecten financiering van het Reumafonds verdienen.

Deelname van patienten in het opzetten van het onderzoek
Het Reumafonds vindt het belangrijk dat wetenschappers mensen met reuma laten meedenken over de opzet van nieuwe reumaonderzoeken. Daarom wordt dit jaar geinventariseerd of en hoe de reumaonderzoekers patienten hebben betrokken bij het opzetten van hun onderzoeksprojecten. In hun aanvraag moeten de onderzoekers hierover uitleg geven, ook wanneer zij patienten niet bij het opzetten van het onderzoek hebben betrokken.

Naar verwachting is aan het begin van de zomer bekend welke klinische onderzoeken kunnen rekenen op de financiering van het Reumafonds.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen