UV-straling kan zorgen voor permanente oogschade

Array

Op een zonnige dag in de besneeuwde bergen is de UV-straling tien keer hoger dan in Nederland. Een overdosis UV-straling verhoogt het risico op een oogaandoening. Weinig vakantiegangers zijn zich hiervan bewust: van de miljoen Nederlanders die dit jaar op wintersport gaan, weet slechts zeven procent dat UV-straling schadelijk is voor de ogen. Het Oogfonds waarschuwt wintersporters en geeft op haar website tips voor het kopen van een goede ski- of zonnebril.

wintersport zonnebrilEdith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Terwijl 95% van de mensen zich er van bewust is dat Uv-straling schade aan de huid kan opleveren, weet slechts 7% dat dit ook geldt voor de ogen. Blootstelling verhoogt het risico op een oogziekte. Goede oogbescherming tijdens de wintersport is heel eenvoudig en echt nodig om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog goed kunt zien.”Verhoogd risico op oogziekte
Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar); twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Ook op bewolkte dagen is een ski- of zonnebril met honderd procent UV-filter nodig. De helft van de straling dringt door het wolkendek heen. Kinderogen zijn extra kwetsbaarder voor UV, dus voor hen is goede bescherming extra belangrijk.

Sneeuwblindheid
Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel Uv-staling is sneeuwblindheid. Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. De ogen zijn dan als het ware verbrand door de zon. Sneeuwblindheid is erg pijnlijk en een flinke domper op de vakantievreugde. Gelukkig verdwijnen deze klachten normaal gesproken na enkele dagen en ontstaat geen permanente schade aan de ogen.

Vier tips voor het kiezen van de juiste ski- of zonnebril:
1. De bril moet 100% UV-bescherming geven. Op een sticker of in de beschrijving van de bril staat dit aangegeven als 100% UV of als UV 400.
2. De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat, zodat er bij een val geen scherven in je ogen kunnen komen.
3. De bril moet goed aansluiten op je gezicht. Dit voorkomt dat UV-licht je ogen kan bereiken.
4. Een polariserende bril neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw.

Kijk voor meer tips op www.oogfonds.nl/wintersport

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen