Radboudumc zet nieuwe standaard met Radiologische OK

0
2408

Wie een operatie ondergaat, wil graag zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden. Met het Medical Innovation & Technology expert Center (MITeC) zet het Radboudumc een grote stap vooruit. In de MITeC combineert het ziekenhuis diagnostische, interventionele en chirurgische disciplines. Met behulp van een MRI-scan en een röntgenstatief in de OK kan het team al tijdens de operatie de ingreep beoordelen en zo nodig bijsturen. Croon tekent voor de elektrotechniek achter deze meest geavanceerde OK in Europa.

In een bestaand OK-complex worden drie ruimten ingericht als MITeC, vertellen coördinator OK-technologie Martin Janssen en projectmanager Bouwzaken Paul Grotens van het Nijmeegse ziekenhuis. “Twee operatiekamers zijn verbonden door een ruimte waar zich een MRI-scanner bevindt. De ene operatiekamer is een radiologische OK, compleet met röntgenstatief. De andere OK is een algemene OK met ruimte voor grote apparatuur zoals een operatiemicroscoop of een mobiele CT-scanner.”

Kwaliteit en effectiviteit verbeteren
Door de beeldvormende technologie binnen de OK-ruimten te brengen, kan al tijdens de operatie diagnostiek plaatsvinden. De uitslag kan van belang zijn voor de operatie. Janssen geeft een voorbeeld: “Een hoofd-halschirurg die een tumor verwijdert, kan in de MITeC à la minute controleren of echt de hele tumor weg is. En is er een kans op uitzaaiingen, dan kan de patholoog ter plekke de lymfeklieren onderzoeken. Zijn ze schoon, dan hoeven we niet in te grijpen. Zijn er uitzaaiingen, dan moeten we ze verwijderen. Tot op heden moet de patiënt vaak dagen wachten op een uitslag en soms een vervolgoperatie ondergaan. Dat is met de MITeC verleden tijd. De kwaliteit en effectiviteit van de operatie verbeteren sterk.”

Ontwerp van uniek complex
In de MITeC werken interventionele, diagnostische en chirurgische disciplines samen. Ook externe partijen, zoals verzekeraars, universiteiten en bedrijven kunnen er terecht voor het ontwikkelen en uitwerken van ideeën die de zorg een stap verder brengen. “We hebben straks een complex dat uniek is in Europa”, aldus Janssen. Maar voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren. Paul Grotens: “We zitten nu in de ontwerpfase. Hiervoor werken we nauw samen met Croon Elektrotechniek, dat ook de installatietechniek voor de rest van het OK-complex verzorgde en het gebouw dus goed kent. Voor onze MITeC zijn een state of the art elektriciteitsvoorziening en hoogwaardige luchtbehandeling uiteraard noodzakelijk. Ook streven we naar een patiëntvriendelijke omgeving, waar de techniek zoveel mogelijk is weg gewerkt en de verlichting aangenaam is. Dat neemt veel stress weg bij de patiënt, waardoor de operatie en het herstel beter verlopen. Ook dat stelt eisen aan de installatietechniek.”