Orthopedisch chirurg dr. Kees Verheyen wint Anna Prijs voor onderzoek in patientveiligheid

keesDr. Kees Verheyen, orthopedisch chirurg van Isala, heeft de Anna Prijs in ontvangst mogen nemen voor zijn onderzoek dat de patientveiligheid in de orthopedische chirurgie bevordert. Hij had een groot aandeel in het internationale onderzoek naar de onveiligheid van metaal-op-metaalheupen.

‘Wetenschappelijk onderzoek doen moet voortkomen uit een intrinsieke motivatie, moet een soort bijzondere hobby zijn; alleen dan kun je in een groot perifeer ziekenhuis daarin succesvol zijn,’ reageert Verheyen. Eerder verrichtte hij al gedegen onderzoek naar trombosepreventie in de orthopedische chirurgie. Nieuw is een groots aangepakt onderzoek naar infectiepreventie bij 13.000 patiënten.

 Sterke integratie in de praktijk
Hij koppelt zijn ervaringen met patiënten aan de actuele wetenschap, waardoor hij onderzoekslijnen heeft opgezet die tot betere zorg leidden rondom de controle van kunstheupen en tot minder kans op trombose bij orthopedische ingrepen. Maar wat zou hij doen als hij voor het onderzoek wel ruime financiële middelen ter beschikking had? ‘Dan zou ik een klinisch orthopedisch probleem multidisciplinair groots willen aanpakken; een sterk team verzamelen waarvan elke speler expert is op een bepaald onderdeel. Een begin is gemaakt. Na drie jaar voorbereiding starten we nu een multicenter-onderzoek om bij ruim 13.000 patiënten preventieve maatregelen tegen infecties bij heup- en knieprothesen te testen.’

Anna Prijs voor onderzoek van steun- en bewegingsstelsel
De Stichting Anna Fonds reikt om het jaar de Anna Prijs uit aan een actief en ervaren wetenschapper, die bijzonder klinisch of basaal biomedisch onderzoek doet naar het menselijk steun- en bewegingsstelsel, waardoor een onderzoekslijn met perspectief ontstaat.

De prijs is op 6 februari 2015 ’s middags uitgereikt tijdens de jaarvergadering van de Nederlands Orthopaedische Vereniging (NOV) in Maastricht.

Meer informatie
Meer informatie via het Anna Fonds: www.annafonds.nl

Fotobijschrift: Orthopedisch chirurg dr. Kees Verheyen wint Anna Prijs 2015