Nog vaak CD’s en DVD’s in gebruik bij medische beelduitwisseling

Ruim een kwart van de afdelingen radiologie en cardiologie in ziekenhuizen gebruikt CD’s en DVD’s voor het uitwisselen van beelden. Terwijl cardiologen, radiologen en informatiemanagers het liefst afwillen van deze schijfjes. Dit blijkt uit de verkenning ‘Uitwisseling in beeld, een verkenning van radiologische en cardiologische beelduitwisseling tussen ziekenhuizen’ van Fernao Beenkens. De nadelen die de specialisten ondervinden zijn bijvoorbeeld problemen die ontstaan bij het branden of inlezen, het versturen via de post (kan oplopen tot vier dagen) en het risico op het onderweg kwijtraken van de beelden.

rontgenBeelden spelen een belangrijke rol in de moderne gezondheidszorg, en beeldvormende technieken hebben in de afgelopen jaren dan ook een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een van de aanleidingen van deze verkenning was om een beeld te schetsen van de status van beelduitwisseling in Nederland. Daarom zijn cardiologen, radiologen, informatiemanagers en applicatiebeheerders gevraagd naar hun ervaringen met beelduitwisseling tussen ziekenhuizen. Instellingen blijken met diverse typen beelden te werken en meerdere infrastructuren te gebruiken, zoals CD’s en DVD’s, web-portals, eigen beveiligde netwerken en XDS-i gebaseerde oplossingen.

De verkenning geeft inzicht in:

  • de bestaande situatie binnen de radiologie en cardiologie;
  • de huidige problemen en knelpunten die niet alleen meer initiatieven, maar ook meer gebruiksgemak in de weg staan;
  • een aantal punten voor verbetering en wensen voor de toekomst.

TrendITion
Deze verkenning is een product van TrendITion , een samenwerking tussen Nictiz en Radboudumc. TrendITion helpt iedereen die beleidsmatig en koersbepalend bezig is met strategische agenda’s voor eHealth-beleid.

Bron: Nictiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen