Voor meeste chronische aandoeningen geen objectieve maten beschikbaar

Array

meten-is-weten1.voorbeeldPromotie mw.drs. Els K. Vanhoutte
De Perifere Neuropathie uitkomstmaten Standaardisatie (PeriNomS) studie is een onderzoek naar uitkomstmaten voor aandoeningen van de zenuwen (polyneuropathie). Objectieve resultaten vergen een objectieve meetlat (uitkomstmaat). Hiermee kan namelijk worden bepaald hoe het met een patiënt gaat, en wat het effect is van een bepaalde behandeling.

Helaas zijn er voor de meeste chronische aandoeningen geen objectieve maten beschikbaar. Het huidige onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van zo’n meetlat, die internationaal ook is erkend als de beste manier om het effect van een behandeling te bepalen. Daarmee zijn toekomstige studies ook beter met elkaar te vergelijken. Deze methodiek is bovendien ook bruikbaar voor andere aandoeningen.

Bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen