Isala benoemd tot regionaal Klompvoetcentrum

Array

Isala is door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) benoemd tot regionaal Klompvoetcentrum. Orthopedisch chirurgen dr. A.K. Mostert, C. van Egmond en het gipskamerteam zijn trots op de erkenning: ‘Per jaar worden 200 tot 300 kinderen geboren met klompvoetjes, een aangeboren afwijking waarbij één of beide voetjes naar binnen staan. Meteen na de geboorte wordt het kindje onderzocht op het Klompvoetspreekuur.’ Meer informatie: www.isala.nl/orthopedie
voet operatie?De afgelopen jaren hebben verenigingen gewerkt aan het selecteren van enkele ziekenhuizen die de behandeling van klompvoetjes mogen uitvoeren. Het gaat om slechts tweehonderdvijftig patiënten en tot nu toe negen ziekenhuizen waar zij terecht kunnen. De behandelmethode en aanvraag tot Klompvoetcentrum is door de medewerkers van de gipskamer onder leiding van orthopedisch chirurg dr. A.K. Mostert en Operationeel leidinggevende Gipskamer Wout Hol ontwikkeld.

Behandeling
Het is heel belangrijk dat de behandeling van een klompvoetje binnen enkele dagen start. Daarom wordt een kindje meteen na de geboorte onderzocht door de huisarts, verloskundige, gynaecoloog of kinderarts en doorverwezen naar de polikliniek Orthopedie. Daar begint de behandeling dan zo spoedig mogelijk.

Op de twintig weken echo kan de diagnose klompvoetjes al vastgesteld worden. Aanstaande moeders zijn tijdens de zwangerschap welkom voor een gesprek met de orthopeed en de gipsverbandmeesters. Dit vroege contact blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan een goed verloop van de zwangerschap.

In Isala wordt een kind met klompvoetjes behandeld volgens de Ponseti-methode. Bij deze methode wordt het voetje in 5 à 6 weken in de goede stand gebracht. Dit gebeurt door het wekelijks ‘ingipsen’. Aan het eind van deze periode is een kleine operatieve ingreep nodig. Daarna volgt een nabehandeling waarbij wij worden bijgestaan door de instrumentenmakers van het ziekenhuis.

Klompvoetspreekuur
Wekelijks kunnen ouder(s) met hun kind terecht op het Klompvoetspreekuur. Het spreekuur is een samenwerkingsverband tussen de Gipskamer en de afdeling Orthopedie van Isala. Door de efficiënte samenwerking tussen beide disciplines is het team getraind in de Ponseti-behandeling.

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen