Verminderd gehoor oorzaak sociaal isolement bij tweederde ouderen

samenwerking1Speciaalzaak en ANBO slaan handen ineen voor kwalitatieve oog –en hoorzorg senioren
Het niet meer goed kunnen volgen van gesprekken: voor ruim driekwart van de ouderen met een verminderd gehoor is dat veruit het grootste nadeel van gehoorverlies. 66 procent van hen zegt weleens het gevoel te hebben in een sociaal isolement te zitten, doordat omgevingsgeluiden niet goed hoorbaar zijn. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van bovengenoemde en de ANBO – de grootste belangenvereniging voor senioren – onder ruim 4.500 respondenten.

Het onderzoek komt voort uit de nieuwe samenwerking tussen de twee partijen. Met het oog op de snel groeiende groep senioren in Nederland en daarmee de toenemende vraag naar kwalitatieve oog- en hoorzorg, slaan de speciaalzaak en ANBO de handen ineen.

 De samenwerking richt zich op het delen van informatie over professionele oog- en hoorzorg en het doen van onderzoek naar de ervaringen en behoeftes van ouderen op dit gebied. Zo is gebleken dat 6 op de 10 ouderen die minder goed horen lawaaiige plekken, zoals een café of een drukbezochte verjaardag, liever uit de weg gaan. Maar liefst 76,8 procent bekent soms ook te doen alsof zij een gesprek goed kunnen volgen, terwijl dit niet het geval is. Ruim 13 procent zegt dit zelfs vaak te doen.

Hoge drempel
Het minder goed kunnen horen staat onder het verliezen van dierbaren en de grotere kans om ziek te worden, in de top 3 van grootste nadelen van ouder worden. Een gehoortoestel biedt uitkomst, maar toch zijn de vooroordelen over dit hulpmiddel nog volop aanwezig. Respondenten denken dat deze onhandig (49%) of duur (33%) zijn. Ook zegt zo’n 30 procent het niet nodig te vinden, ondanks dat ze soms last hebben van een verminderd gehoor. De voordelen van het dragen van een hoortoestel liegen er niet om: bijna de helft geeft aan beter met hun omgeving kunnen communiceren en 17 procent zit dankzij het hoortoestel zelfs lekkerder in zijn vel. Ruim de helft van de hoortoesteldragers raadt anderen, die minder goed horen, een hoortoestel aan.

“De behoefte van ouderen aan hoortoestellen is enorm en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hoewel ruim 6 op de 10 ouderen last hebben van een verminderd gehoor, blijkt de drempel om een hoortoestel aan te schaffen voor veel 50-plussers nog hoog, blijkt nu ook uit onderzoek”, vertelt een woordvoerder van de speciaalzaak. “Wij vinden het belangrijk dat ouderen toegang krijgen tot kwalitatieve oog- en hoorzorg tegen een betaalbare prijs. Door de samenwerking met ANBO kunnen we nog beter inspelen op hun wensen.”

Liane den Haan, directeur van ANBO beaamt dit: “Wij komen op voor de belangen van de groeiende groep senioren in Nederland. Goede hoorzorg kan de kwaliteit van leveren sterk verbeteren. Door de krachten te bundelen met de speciaalzaak willen we er samen voor zorgen dat de ouderen hierover goed worden geïnformeerd.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen