Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis Care Companion in bij patiënten met prostaatkanker

Het team urologie van Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis zet als eersten in de regio Noord-Holland Noord Care Companion in bij patiënten met prostaatkanker, dat Care Companion is een online begeleidingsprogramma voor kankerpatiënten en hun naasten. Het biedt de patiënt en de zorgverlener 24 uur per dag inzicht in de diagnose, het ziekteverloop, het persoonlijke behandelplan en de nazorg.

Elk moment thuis raadplegen
Met Care Companion ziet de patiënt een overzichtelijke weergave van zijn persoonlijk zorgtraject. Aan elke stap in het zorgtraject is gestructureerde informatie gekoppeld, precies op maat aan de patiënt. De informatie is opgesteld door en afgestemd met het totale oncologisch behandelteam. Verder bevat het programma een bibliotheek met betrouwbare informatie over de aandoening en de behandeling, die door het team van MCA en Gemini zelf is opgesteld. Het is op ieder gewenst moment thuis te raadplegen. Ook kan de patiënt deze informatie delen met familie, vrienden of lotgenoten.

care_companion‘Goede voorlichting is essentieel’
Casemanager Edith de Meijer: ‘Als je de diagnose prostaatkanker te horen krijgt, kom je in een achtbaan terecht van onderzoeken en behandelingen en krijg je heel veel informatie. Care Companion is een interactief programma waarin de patiënt kan terugvinden waar hij/zij zich bevindt in het behandeltraject’. ‘Het programma biedt zoveel meer dan wat er nu al is’ vult haar collega casemanager Sylvia Louwe aan. Uroloog J. Verlind: ‘Bij een ziekte die zoveel aspecten van het leven van een patiënt beïnvloed is goede voorlichting essentieel. De tijd die hiervoor tijdens het spreekuur beschikbaar is, is soms beperkt. Bovendien is het fijn om de gegeven informatie ook nog eens thuis rustig na te lezen en te laten bezinken. In deze tijd kan internet daar een belangrijke rol bij spelen.’

Care Companion
Care Companion is eind 2010 geïntroduceerd voor vrouwen met borstkanker in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Daarna is het uitgebreid voor mannen met prostaatkanker en patiënten met darmkanker. Care companion is een online zorgbegeleidingsprogramma gebouwd voor mensen met kanker, hun zorgverleners en zorginstellingen.

voor patiënten Als deelnemende patiënt kunt u uw zorginformatie 24 uur per dag nalezen, een dagboek bijhouden, een forum bezoeken en vragen stellen aan uw behandelteam. U kunt ook uw vrienden en familie uitnodigen om mee te kijken in uw persoonlijke zorgpad en dagboek. Met care companion kunt u met uw omgeving inzicht en overzicht hebben over uw ziekte en behandeling. En daar een actieve rol in nemen, waar en wanneer u dat wilt.

voor zorgverleners Als lid van het behandelteam kunt u met care companion elke individuele kankerpatiënt informatie op maat bieden over diagnose, behandelplan en nazorg. Met de interactieve mogelijkheden van care companion, zoals monitors en vragenlijsten, kunt u adequaat inspelen op vragen en reacties van de patiënt.

voor ziekenhuizen Als bestuurder van een ziekenhuis(afdeling) maakt u graag aantoonbaar werk van onderscheidende en efficiënte zorg. U kunt met care companion zichtbaar maken dat uw ziekenhuis investeert in communicatie tussen zorgverleners en patiënten, zelfmanagement en patiënttevredenheid.

Deze informatie is afkomstig van care companion en niet van uw zorgverleners in het ziekenhuis. Pas als u bent ingelogd heeft u toegang tot uw persoonlijke pagina’s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen