Nieuw spaarsysteem voor zieke kinderen

0
391
De Franniez-spiraal
De Franniez-spiraal

Om kinderen die lijden aan een chronische ziekte te steunen en motiveren, hanteert het Maastricht UMC+ sinds kort een nieuw spaarsysteem, Franniez genaamd.
Op het moment dat de diagnose van een chronische ziekte wordt gesteld, ontvangt het kind op de Kinderafdeling of de polikliniek een Franniez-spiraal, die nog het meest doet denken aan een uitvergrote DNA-structuur. Vervolgens krijgen ze bij iedere behandeling of ingreep in het ziekenhuis een of meer ‘Franniez’-spaarpunten, die op die spiraal kunnen worden geschoven.

De Franniez-spiraal
De Franniez-spiraal
Sticker
Bij die spaarpunten horen stickers die op de spiraal kunnen worden geplakt. De afbeelding op de sticker symboliseert een gebeurtenis, ingreep of ervaring, bijvoorbeeld een prik, een operatie of een scan. Zo ontstaat er een soort beeldverslag van de behandeling van de ziekte. Met dit verzamelsysteem hopen de behandelend artsen en verpleegkundigen de kinderen te motiveren in de omgang met hun ziekte zodat ze de soms belastende behandelingen of ingrepen beter doorstaan. Het beeldverslag vormt een goed aanknopingspunt voor gesprekken die met het zieke kind (en de ouders) worden gevoerd.

Kluisje
Het Franniez-spaarsysteem beschikt bovendien over een geheim hoekje op de website (www.franniez.nl), waar kinderen en hun ouders kunnen delen wat er allemaal rondom de ziekte gebeurt. Het hoekje op de Franniez-website is bereikbaar via een code die de kinderen kunnen vinden in een speciaal kluisje bovenin de Franniez-spiraal.

Het Maastricht UMC+ is het tweede ziekenhuis in Nederland dat met het spaarsysteem werkt. Het systeem is bedacht door een kinderverpleegkundige met de voornaam Franny. Het spaarsysteem is verder uitgewerkt door Kinderfonds Franniez, dat geheel uit vrijwilligers van binnen en buiten de zorg bestaat.

Bron: MUMC+