Onderzoekers Radboudumc ruimen zwerfafval op tijdens Wereld Nierdag

0
323
Op 12 maart is het Wereld Nierdag, vandaag zijn onderzoekers van het Radboudumc in actie gekomen om aandacht te vragen voor nierziekten. De nieren spelen een belangrijke rol in het opruimen van afval in ons lichaam. Deze functie willen zij symbolisch omzetten in een actie door zwerfaval in Nijmegen op te gaan ruimen.

Elke tweede donderdag in maart staan we wereldwijd stil bij het belang van gezonde nieren! De International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF) organiseren vandaag de tiende editie van de Wereldnierdag. Vanaag is er meer aandacht voor de gezondheid van de nieren.

mineraalwaterTien procent van de wereldbevolking lijdt aan een bepaalde vorm van nierschade. Volgens de organisatie is er nog een lange weg af te leggen om het bewustzijn te verhogen rond de gevaren van nieraandoeningen. Chronische nierziekten, waarvan voorspeld wordt dat het in het komende decennium met zeventien procent zal toenemen, wordt momenteel gezien als een globaal volksgezondheidsprobleem.

De organisatie van Wereldnierdag wil de bevolking, regeringen, gezondheidswerkers en patiënten wereldwijd meer water te dringen. Uit een glas water te drinken en ook een glas te geven aan hun familie, vrienden of collega’s is een symbolisch gebaar als een gespreksopener om bewust te worden van de risico’s, gevaren en last van leven met nieraandoeningen.

“Een glas water delen op 12 maart is een goede manier om ons eraan te herinneren dat nieren vitale organen zijn en dat ze de beste zorg verdienen of je tot de risicogroep behoort of niet”, aldus Dr. Philip Li, mede-voorzitter van de Wereldnierdag Stuurgroep. “De stap zetten om een gezonde levensstijl te hanteren kan het risico verminderen. Het vroeg opsporen en behandelen kan de vooruitgang van de nieraandoening afremmen of zelfs stoppen.”

In Nederland worden verspreid over het land activiteiten georganiseerd. Kijk op www.worldkidneyday.nl voor de activiteiten bij u in de buurt. Hier komen ook de foto’s en verslagen van de activiteiten te staan.
Voor meer informatie en details van evenementen wereldwijd om de Wereldnierdag te vieren kan u terecht op www.worldkidneyday.org. Deelnemers kunnen hun foto’s met ons delen door de hashtag #glassofwater en #isupportwkd te gebruiken.