Wethouder Scholten opent nieuw obesitascentrum in het Catharina Ziekenhuis

Array

Lenie Scholten, wethouder van Zorg in Eindhoven, heeft vanmiddag het nieuwe Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis geopend. Zij deed dat samen met de zes bariatrisch chirurgen van het centrum. In haar speech stak Scholten de patiënten die behandeld worden voor overgewicht een hart onder de riem. “Ik heb bewondering voor die patiënten. Ik wist niet dat er zoveel disciplines bij deze zorg betrokken zijn,” aldus wethouder Scholten.

Feestelijke opening van het Catharina Obesitascentrum. Op de foto van links naar rechts: dr. Simon Nienhuijs (chirurg), Lenie Scholten (wethouder Zorg in Eindhoven), dr. Misha Luyer (chirurg), Frans Smulders (chirurg), Gust van Montfort (chirurg), Jean-Paul de Zoete (chirurg) en Frank van Himbeeck (chirurg).

Feestelijke opening van het Catharina Obesitascentrum. Op de foto van links naar rechts: dr. Simon Nienhuijs (chirurg), Lenie Scholten (wethouder Zorg in Eindhoven), dr. Misha Luyer (chirurg), Frans Smulders (chirurg), Gust van Montfort (chirurg), Jean-Paul de Zoete (chirurg) en Frank van Himbeeck (chirurg).

 

In het Catharina Obesitascentrum staat de patiënt centraal. Zo heeft het centrum een eigen ingang, direct naast de parkeerplaats. De nieuwe obesitas kliniek heeft een ruim opgezette wachtkamer met extra grote stoelen, ruimtes waar groepsgesprekken plaats kunnen vinden en voldoende spreekkamers om meerdere disciplines te huisvesten voor de polikliniekbezoeken. Zo is er plek voor de bariatrisch chirurgen, psychologen, diëtistes, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en plastisch chirurgen. “De lijnen zijn dus kort”, vertelt chirurg dr. Simon Nienhuijs. “De patiënt kan daarom altijd rekenen op de juiste zorg van een gespecialiseerd team.”

Centre of Excellence
Het moderne onderkomen past goed bij de internationale status die het Catharina Obesitascentrum enkele dagen geleden verwierf. De obesitas kliniek mag zich sinds deze week een Centre of Excellence noemen. Dit predicaat gaat alleen naar ziekenhuizen die aan alle strenge internationale eisen voldoen op het gebied van zorg aan mensen met overgewicht. Het Catharina Ziekenhuis is pas het derde Nederlandse Centre of Excellence; een bevestiging dat het Catharina Obesitascentrum tot de top van Nederland behoort.

De cijfers laten ook zien dat steeds meer mensen met overgewicht voor het Catharina Ziekenhuis kiezen. Dit jaar worden waarschijnlijk meer dan 1100 patiënten met ernstig overgewicht behandeld; in 2012 waren dat er nog ruim 600. In het ziekenhuis worden, vanwege de aanwezige expertise, veel patiënten van buiten de regio en zelfs buiten de provincie geopereerd. Veel ziekenhuizen verwijzen complexe patiënten naar het Catharina Obesitascentrum.

Vijfjarig behandelplan
In het Catharina Ziekenhuis worden patiënten met obesitas vijf jaar gevolgd. De operatie, zoals een gastric bypass of gastric sleeve, is slechts een onderdeel van het hele behandelplan dat erop is gericht om de kwaliteit van leven bij patiënten met ernstig overgewicht te verbeteren. Patiënten worden vooraf gescreend, volgen eventueel een voortraject bij een diëtist of psycholoog, worden geopereerd en hebben een uitgebreid – veelal individueel – natraject.

Eind 2011 startte het ziekenhuis met een speciaal centrum waar patiënten met overgewicht terecht konden voor het totale zorgtraject. Alle disciplines zaten daar bij elkaar. Maar omdat het Catharina Obesitascentrum de laatste jaren kwalitatief en kwantitatief een enorme groei doormaakte, moest het ziekenhuis op zoek naar een ruimere, modernere plek met meer faciliteiten. Dit nieuwe centrum werd onlangs opgeleverd en vandaag, donderdag 12 maart feestelijk geopend.

Bron: CZE

Recente artikelen