Training in het ophalen van dierbare herinneringen blijkt effectief

hersenactiviteit hersens breinIn 2012 startte het project Dierbare Herinneringen, een samenwerkingsproject van het Levensverhalenlab van de Universiteit Twente, Zorgcentrum de Posten en Zorggroep Sint Maarten. Dierbare Herinneringen is een interventie die bestaat uit een serie gesprekken voor ouderen met somberheidsklachten waarin positieve herinneringen uit alle fasen van het leven worden opgehaald. Het is een aansprekende en laagdrempelige methode om het welbevinden te verbeteren. Bijzonder is dat de interventie door getrainde vrijwilligers wordt uitgevoerd.

In het onderzoek dat werd uitgevoerd door het Levensverhalenlab van het IGS werd de interventie vergeleken met een vorm van contact waarbij een vrijwilliger op bezoek komt om samen een gezellige activiteit te ondernemen. Resultaten laten zien dat mensen die aan ‘Dierbare herinneringen’ meedoen meer verbeteren in hun vaardigheid om levendige positieve herinneringen op te halen. Deelnemers in beide groepen blijken te verbeteren in hun depressieve klachten. De toename in de vaardigheid om dierbare herinneringen op te halen draagt hieraan bij. Momenteel loopt nog een follow-up om de effecten op langere termijn te onderzoeken.

Tijdens het onderzoek zijn er verschillende materialen ontwikkeld die zorginstellingen kunnen gebruiken om de interventie aan te bieden, waaronder een protocol voor het voeren van de gesprekken, een cursusboek, training en e-learning voor vrijwilligers en een draaiboek voor organisaties.

Op 17 maart zijn de resultaten van het project gepresenteerd tijdens een studiemiddag in Stadstheater de Bond in Oldenzaal.

Het project is mede mogelijk gemaakt door het subsidieprogramma Vitaliteit Ontmoet Kwetsbaarheid (www.vitaliteitontmoetkwetsbaarheid.nl). De uitvoering is mede mogelijk gemaakt door Menzis Zorgkantoor en Zorgkantoor Friesland.

Bron: Universiteit Twente