Griep nog niet het land uit

dag vaarwel uitzwaaienDe griep is nog niet het land uit. Zowel in Nederland als Vlaanderen heerst nog een epidemie. Dat blijkt uit de cijfers van de Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.nl of www.degrotegriepmeting.be). Het ergste lijkt voorbij. Maar er zijn nog steeds regio’s waar de griep weg leek te zijn getrokken, maar vervolgens toch weer de kop opstak.

Weliswaar daalt het aantal griepgevallen in Nederland zienderogen, maar het ligt nog steeds boven de epidemische drempel van 350 per 100.000 inwoners.

Leek de griep in Vlaanderen twee weken geleden zo goed als voorbij, afgelopen week zagen we weer een opleving.

De nu wel zeer langdurige griepepidemie wordt – zoals inmiddels wel bekend – veroorzaakt door het feit dat de griepprik niet beschermt tegen nieuwe A(H3N2) griepvirussen. De laatste weken doen zich ook steeds meer gevallen van B-griep voor. Ongeveer 70% van de bij het Nederlandse RIVM onderzochte monsters van influenzavirussen betrof influenza A(H3N2), 20% influenza B (Yamagata) en 9% influenza A(H1N1)pdm09 (Mexicaanse griep).

In Nederland hebben tot nu toe ruim 1.7 miljoen mensen last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld. Dat is 10,2% van de bevolking. In Vlaanderen gaat het om 535.000 gevallen. Dat is ruim 8,3% van de inwoners van Vlaanderen.

Door de grote aantallen ziektegevallen neemt de immuniteit tegen griep onder de bevolking toe. Daardoor kunnen er steeds minder besmettingen plaatsvinden. Dat is goed te zien aan de daling van de griep bij kinderen, en in het kielzog daarvan de daling van griep bij volwassenen en ouderen. Kinderen zijn de meest effectieve verspreiders van het griepvirus.

Verder is griep een typische seizoensziekte. Uiteindelijk zal de warmere temperatuur in het voorjaar de griep de das omdoen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen