Griep vlamt weer wat op

website-internet-300x204De griep vlamt weer wat op. Na een geleidelijke afname gedurende de vorige weken, is het aantal influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) de afgelopen week weer toegenomen. De toename bedraagt zo’n 30%. Ook in Vlaanderen is de situatie boven de epidemische drempelwaarde.

“Op dit moment hebben veel mensen last van B-griep,” zegt Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting, de internetmeting van griep en verkoudheid waaraan 18.000 Nederlanders en Vlamingen meedoen. “Begon de lange griepepidemie deze winter met een A-griep waartegen de griepprik nauwelijks bescherming bood, nu is het de beurt aan de B-griep, een virus dat alleen bij mensen en zeehonden voorkomt.”

B-griep veroorzaakt dezelfde ziekteverschijnselen als A-griep, maar kent een doorgaans iets minder zwaar ziektebeeld. Toch kan ook deze griep als zij wordt verwaarloosd gevaarlijk zijn.

Er bestaan twee afstammingslijnen B-griep: B/Yamagata en B/Victoria. Dit seizoen zijn in Europa voornamelijk virussen uit de lijn B/Yamagata/16/1988 waargenomen. 25% daarvan komt overeen met het in de griepprik opgenomen B/Massachusetts/2/2012.

Op grond van de recent waargenomen virussen van het type B/Phuket/3073/2013 heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO daarom deze voor opname in de griepprik voor de komende winter aanbevolen.

Sinds 1 november 2014 hebben ruim 1,8 miljoen Nederlanders last gehad van griep. Dat is 10.8% van de bevolking. Voor Vlaanderen gaat het om 565.000 griepgevallen en 8,8% van de Vlaamse bevolking.