Griep vlamt weer wat op

Array

website-internet-300x204De griep vlamt weer wat op. Na een geleidelijke afname gedurende de vorige weken, is het aantal influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) de afgelopen week weer toegenomen. De toename bedraagt zo’n 30%. Ook in Vlaanderen is de situatie boven de epidemische drempelwaarde.

“Op dit moment hebben veel mensen last van B-griep,” zegt Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting, de internetmeting van griep en verkoudheid waaraan 18.000 Nederlanders en Vlamingen meedoen. “Begon de lange griepepidemie deze winter met een A-griep waartegen de griepprik nauwelijks bescherming bood, nu is het de beurt aan de B-griep, een virus dat alleen bij mensen en zeehonden voorkomt.”

B-griep veroorzaakt dezelfde ziekteverschijnselen als A-griep, maar kent een doorgaans iets minder zwaar ziektebeeld. Toch kan ook deze griep als zij wordt verwaarloosd gevaarlijk zijn.

Er bestaan twee afstammingslijnen B-griep: B/Yamagata en B/Victoria. Dit seizoen zijn in Europa voornamelijk virussen uit de lijn B/Yamagata/16/1988 waargenomen. 25% daarvan komt overeen met het in de griepprik opgenomen B/Massachusetts/2/2012.

Op grond van de recent waargenomen virussen van het type B/Phuket/3073/2013 heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO daarom deze voor opname in de griepprik voor de komende winter aanbevolen.

Sinds 1 november 2014 hebben ruim 1,8 miljoen Nederlanders last gehad van griep. Dat is 10.8% van de bevolking. Voor Vlaanderen gaat het om 565.000 griepgevallen en 8,8% van de Vlaamse bevolking.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen