KWF-subsidie voor onderzoek naar erfelijk melanoom

melanoom-blaas-300x226Thomas Potjer, aios Klinische Genetica in het LUMC, ontvangt een KWF-onderzoeksbeurs voor arts-assistenten van 180.000 euro. Met deze beurs kan hij twee jaar onderzoek doen naar erfelijk melanoom. Potjer is dit jaar één van de vier arts-assistenten die een dergelijke beurs krijgt toegekend van KWF Kankerbestrijding.

Met zijn project Development of a gene panel test to improve tumor risk assessment in melanoma families wil Potjer onderzoeken welke erfelijkegendefecten een rol spelen bij het ontwikkelen van melanoom in Nederlandse melanoomfamilies.
Deze kennis zal hij gebruiken voor het opzetten van een panel van genen die betrokken zijn bij een erfelijke aanleg voor melanoom. Met deze zogenoemde genpaneltest wordt het mogelijk om in meer melanoomfamilies het erfelijk gendefect te identificeren, dan op dit moment mogelijk is. Daarnaast gaat Potjer onderzoeken welke tumorrisico’s de nieuwe genprofielen geven.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met dr. Nienke van der Stoep, dr. Frederik Hes (beiden Klinische Genetica), dr. Remco van Doorn en dr. Nelleke Gruis (beiden Dermatologie). Cancer Pathogenesis and Therapy is een van de zeven profileringsgebieden van het LUMC.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen