Stand van zaken onderzoek naar mogelijke problemen met injectienaalden

IGZ_824x675De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft kennis genomen van de uitzending van EenVandaag gisteren over mogelijke problemen bij de productie van injectienaalden. Samen met het RIVM en Europese partners doet de inspectie onderzoek om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over eventueel te nemen maatregelen.Tot nu toe is er nog niet genoeg informatie om te kunnen bepalen of de betreffende injectienaalden van de markt gehaald moeten worden. Er zijn snel meer feiten nodig om te kunnen bepalen of er problemen zijn, in welke mate en of dat mogelijke een gezondheidsrisico oplevert.

Daarom worden uit fabrieken in België en Groot-Brittannië injectienaalden opgehaald voor onderzoek. Ook in Nederland worden naalden verzameld, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen die het bewuste type in huis hebben. Het RIVM gaat deze onderzoeken. Dit zal enkele weken duren. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen. In afwachting van de onderzoeksresultaten adviseert de inspectie gebruikers van de betreffende injectienaalden die een alternatief in huis hebben, de naalden van Terumo uit voorzorg tijdelijk niet te gebruiken.