Samen beslissen, hoe doe je dat?

Array

Opereren of toch maar even afwachten? Fysiotherapie of rusten? Een nieuwe knie, of eerst een brace? Wie beslist in de spreekkamer? Is het de dokter? Of toch de patiënt om wie het gaat? En kan het ook nog anders? Kunnen ze er samen uit komen? Dat gesprek wordt nu ook al wel gevoerd, maar het kan beter vinden dokters en patiënten.

Daarom komen die vragen vandaag aan de orde op een congres in Utrecht. De Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie NPCF bespreken daar een dag lang de wezenlijke vragen uit de spreekkamer. Tijdens het congres komen verhalen uit de theorie en de praktijk bij elkaar. Dokters en patiënten wisselen ervaringen uit. Wat gaat goed? Wat kan beter? Hoe gaat het nu toe in de spreekkamer? Wie beslist? En op basis waarvan?
gesprek-met-arts-200x200Patiënt centraal
Die vragen zijn niet nieuw. Specialisten en patiënten praten al langer over deze problematiek. Want iedereen in de zorg wil de patiënt centraal zetten. Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Patiëntenfederatie NPCF vroeg vorig jaar haar panel van twintigduizend leden hoe dit aankijkt tegen de rolverdeling in de spreekkamer. De uitkomst was duidelijk: de patiënt wil in ieder geval mee beslissen. Samen beslissen, noemen medisch specialisten en patiënten het. Maar kunnen zij dat ook op dat moment in de spreekkamer? Of is de patiënt bijvoorbeeld zo overdonderd door het nieuws van de dokter dat hij er even niet bij is? En wat dan? En wat hebben dokters nodig om dat gesprek in de spreekkamer zo goed mogelijk te doen?

Proef draait al
De eerste voorzichtige stappen zijn inmiddels gezet. In het Radboud UMC draait een proefproject over drie goede vragen in de spreekkamer. Daar werken dokters en patiënten mede aan de hand van deze drie vragen die de patiënt kan stellen.
1) Wat zijn mijn mogelijkheden?
2) Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
3) Wat betekent dat in mijn situatie?

Vandaag geven specialisten, patiënten en anderen hun visie. Zo biedt minister Schippers van Volksgezondheid een kijkje in haar ziel. Wat vindt zij van de initiatieven van artsen en patiënten om van samen beslissen iets vanzelfsprekends te maken? Wat is daar volgens haar voor nodig, en wat zijn haar eigen ervaringen?

Moet je altijd maar behandelen?
Daarna is het de beurt aan Ab Klink, oud minister van Volksgezondheid en tegenwoordig bestuurder bij zorgverzekeraar VGZ. Zijn insteek: Wie ziek is wil altijd behandeld worden, maar is dit ook altijd mogelijk vanuit de zorgverzekeraar? Wat zijn de dilemma’s waar een zorgverzekeraar mee te maken krijgt? Moeten we willen genezen tot elke prijs?

Dagvoorzitter Coen Verbraak interviewt minister Schippers, Ab Klink, medisch specialisten en patiënten om achter deze en vele andere antwoorden op vragen over samen beslissen te komen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen