AMC verliest rechtszaak over zorghotel, hoogte vordering staat niet vast

Array

Het AMC heeft een langdurig proces over de bouw van een zorghotel verloren. Het hof heeft onlangs een vordering tot schadevergoeding van projectontwikkelaar Caransa toegewezen. Hiermee heeft het hof het vonnis van de rechtbank vernietigd. Over de hoogte van de schadevergoeding moet verder worden geprocedeerd. Het AMC kan ook in cassatie gaan tegen dit arrest van het hof. Daarover beraadt het AMC zich nog.

Het draait hier om de plannen voor de bouw uit 2006 van een zorghotel op het terrein van het AMC. De bouw van dat ‘Zotel’ was aan Caransa toevertrouwd, maar tegen de zin van het AMC veranderde de projectontwikkelaar de oorspronkelijke bouwplannen. Er zouden nu ook ruimtes komen voor fitness en andere commerciële bedrijvigheid.

hamer rechtNa protesten van het AMC draaide Caransa de plannen terug. Het AMC moest vervolgens de grond volgens afspraak bouwrijp maken. Volgens het hof is dat laatste niet gebeurd. Het AMC erkent dat, maar voert aan er goede redenen voor te hebben gehad omdat de bouw feitelijk allerminst vast stond.

In dat verweer is het hof niet meegegaan. Het AMC wordt aansprakelijk gehouden voor het niet doorgaan van de bouw. Ook erkent het hof Caransa’s recht om een schadeclaim in te dienen; de hoogte daarvan dient nog nader te worden vastgesteld. In de media heeft de projectontwikkelaar inmiddels een claim van tientallen miljoenen aangekondigd. Het AMC op zijn beurt betwist dat de werkelijke schade zo hoog is en beraadt zich op zijn juridische positie. De mogelijkheid om de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad staat nog open.

In een eerdere zaak tussen het AMC en Caransa over de realisatie van een commercieel vastgoedproject heeft het AMC wel gewonnen. Deze zaak spitst zich toe op een door Caransa te ontwikkelen laboratorium op het AMC-terrein. In de ‘erfpachtaanbieding’ van de gemeente was als voorwaarde opgenomen dat maximaal 50 procent van de door Caransa te realiseren ruimte benut mocht worden voor kantoorruimte. AMC en Caransa konden het niet eens worden of dat strijdig was met wat ze afgesproken hadden in hun samenwerkings-overeenkomst. In deze kwestie heeft de rechter het AMC in het gelijk gesteld: de vordering van Caransa is afgewezen. Het hof heeft deze zienswijze onlangs bevestigd.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen