Groot deel Nederlanders leest 30 minuten per dag

Audiolezen___Onbeperkt_toegang_tot_audioboekenBij een leesbeperking wordt actief naar alternatieven gezocht om te kunnen blijven lezen
Hoewel het media-aanbod anno 2015 enorm divers is, is lezen nog steeds een favoriete vrije tijdsbesteding van veel Nederlanders: zeven op de tien leest regelmatig een boek of tijdschrift ter ontspanning. Een groot deel van de Nederlanders leest gemiddeld zelfs nog zo’n 30 minuten per dag. En we lijken dit niet graag te willen missen: zes op de tien zegt op zoek te gaan naar alternatieve leesvormen zoals audioboeken of het braille alfabet als zij een leesbeperking zouden krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Aangepast Lezen onder meer dan 1.000 respondenten*. En we lezen niet alleen ter ontspanning. Ruim de helft geeft aan dat zij ook lezen om op de hoogte te blijven van de actualiteit en wat zich allemaal afspeelt in de rest van de wereld. Andere redenen om te lezen zijn het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling en om bij te leren (33%). Ook geeft bijna één derde van de ondervraagden aan dat zij nog weleens de boeken induiken om voor te lezen aan kinderen en kleinkinderen. Het merendeel van de Nederlanders koopt zijn lectuur zelf of heeft een abonnement op een tijdschrift, leesmap of boekenservice. Een klein deel van de Nederlanders (3,5%) gaat naar openbare plekken zoals de bibliotheek of bijvoorbeeld een koffietentje om literatuur tot zich te nemen.

Lezen om erbij te horen 
Uit bovenstaande gegevens blijkt dat het sociale en kennisaspect van lezen erg belangrijk is voor Nederlanders. Mensen die te maken hebben met een leesbeperking, omdat ze bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn, gaan dan ook actief op zoek naar alternatieven om informatie te vergaren.

Van de Nederlanders die geen leesproblemen hebben, geeft slechts 2% aan geen gebruik te maken van leesalternatieven bij een eventuele leesbeperking. Zeven op de tien Nederlanders denkt in dat geval meer radio of televisie te gaan luisteren. Meer dan 60% geeft aan gebruik te gaan maken van alternatieve leesvormen zoals braille of audioboeken via een app op de smartphone of tablet. Ook worden spraakbesturing en voorleessoftware op de computer als een prettig alternatief gezien.

Er is steeds meer mogelijk op het gebied van alternatieve leesvormen. Stichting Aangepast Lezen, CBB en Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek hebben zodoende de handen ineen geslagen om via de website audiolezen.nl meer mensen met een leesbeperking kennis te laten maken met de leesvorm audiolezen. Als deze kennismaking naar meer smaakt, kunnen mensen met een leesbeperking zich registreren bij Stichting Aangepast Lezen, waarna men toegang krijgt tot de totale collectie. Deze collectie bestaat uit ruim 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften. De gesproken boeken kunnen onder meer worden beluisterd via de speciale Audiolezen app.

De Audiolezen app is beschikbaar voor Android en iOS. Kijk voor meer informatie op www.audiolezen.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen