SOA test via applicatie op je smartphone

Array

soachartOnderzoekers van de Universiteit van Columbia hebben een nieuwe smartphone accessoire ontwikkeld waarmee je je eigen bloedonderzoek kan doen, met het doel jezelf te testen op de seksueel overdraagbare aandoeningen HIV en syfilis, meldt Simonly.org.

“Dongle”  
Het relatief goedkope smartphone apparaat, ook wel “dongle” genoemd, kan in 15 minuten sporen van besmettelijke ziektes bespeuren met een vingerprik. Volgens de ontwikkelaars van de accessoire is dit de eerste smartphoneaccessoire die de functies van een bloedtest kan reproduceren.

Het apparaat is klein en licht genoeg om in een hand te passen, en kost ongeveer 31 euro aan productiekosten, volgens de ontwikkelaars. Zij zien nieuwe mogelijkheden voor een groter publiek, zowel consumenten en zorgmaatschappijen.

Het voordeel van het gebruik van de dongle is dat de handeling bestendig en stabiel is en het niet veel kennis, ervaring of onderhoud vereist. Ook is het gebruik van een batterij overbodig en kan het apparaat gebruikt worden op elke smartphone, met elke aansluiting.

Medisch getest
De dongle is getest door zorgverleners in Rwanda, die het gebruikten bij 96 patiënten. Dit waren voornamelijk aanstaande moeders, om het overdragen van een eventuele SOA te voorkomen. Ook werd het getest op patiënten die langskwamen bij de SOA kliniek. De zorgverleners kregen 30 minuten om het gebruik van het apparaat onder de knie te krijgen. Het resultaat was dat 97 procent van de patiënten positief te spreken was over de dongle.

Hoe werkt het
De dongle sluit je aan op je telefoon, waarna je de bijbehorende app opent en je je patiëntnummer invoert. Deze app leidt je door alle stappen. Net als bij elke andere bloedtest, desinfecteer je eerst je vinger met alcohol. Vervolgens prik je jezelf met een dunne naald. Het bloed neem je op in een plastic bakje, dat je in een microfluïdische chip van een plastic cassette klikt. Deze cassette kan vervolgens in de dongle worden geklikt. De dongle beschikt over een grote zwarte knop die het opzuigen van het bloed in de dongle activeert. Deze knop blijf je ingedrukt houden tot al het bloed is opgenomen. Hierna wacht je 15 minuten en geeft de app de uitslag weer.

“Het project “dongle” toont aan dat een volledig medisch onderzoek kan worden uitgevoerd op een smartphone accessoire”, aldus Simonly.org. “Dit kan een revolutie zijn voor de levering van de gezondheidszorg.”
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen