Bijziendheid voorkomen met buiten spelen

Array

Kinderen van 6 jaar die veel ‘nabijwerk’ doen, zoals computerspelletjes spelen of intensief lezen, blijken vaker bijziend.Dat concluderen oogwetenschappers van het Erasmus MC. Zij volgden vijfduizend Rotterdamse kinderen van 6 jaar vanaf de zwangerschap. Niet alleen ‘nabijwerk’ speelt een rol, bijziende kinderen spelen ook minder lang buiten dan niet-bijziende kinderen.

kind-met-tabletProbleem?

Wie last heeft van bijziendheid, ofwel: myopie, kan iets op afstand niet scherp waarnemen, en dichtbij juist wel. Het oog wordt, gemeten over de aslengte, te lang. Het brandpunt van de invallende lichtstralen valt dan vóór het netvlies in plaats van erop.
meten ipad kwantificerenOogarts Caroline Klaver: “Een brilletje dragen is natuurlijk geen probleem, maar bij sterkten meer dan -6 wordt het risico op blijvende slechtziendheid heel groot. Een op de drie hoog-bijzienden wordt slechtziend in de loop van zijn leven. En daarvan blijken er steeds meer te zijn.”

Levensstijl

Het vermoeden is dat de veranderde levensstijl van kinderen hun ogen parten speelt. Orthoptist Jan Roelof Polling: “Kinderen spelen te weinig buiten en doen binnen te veel ‘nabijwerk’, waaronder lezen en computeren. De populariteit van tablets draagt erg bij aan het probleem. “Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze alles van dichtbij moeten bekijken.” Promovendus Willem Tideman bevestigde onlangs het vele binnen zijn van kinderen, door zijn bevinding dat bijziende kinderen een lage concentratie vitamine D hebben.

Wazig
Dat ‘nabijwerk’ slecht is voor de ogen, heeft een reden, zegt Polling. “Als ogen zich scherp stellen op een punt dichtbij, wordt het beeld in het centrum van het netvlies scherp, maar aan de randen juist veel waziger. Uit dierexperimenten weten we dat ogen dan gaan groeien en bijziend worden.”

Advies
De wetenschappers adviseren ouders om kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen. Ze zouden ook minstens 30 cm afstand van het apparaat moeten houden, en ten minste twee uur per dag naar buiten moeten.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen