25 jaar Infectieziekten Bulletin, van polio tot ebola

0
450

Het Infectieziekten Bulletin (IB) bestaat 25 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt vandaag een jubileumeditie uitgebracht. Hierin onder meer interviews met prominente infectieziektebestrijders als Jaap van Dissel, Roel Coutinho en Marc Sprenger. ‘Bestrijding in Nederland is voorbeeld voor andere landen’ aldus de directeur van het ECDC en voormalig Directeur Generaal van het RIVM.
“De kracht van het Infectieziekten Bulletin zit ‘m in de praktijkgerichte benadering en de laagdrempelige publicatie van wetenschappelijk onderzoek, onafhankelijk en niet commercieel”, zegt Jaap van Dissel, directeur van het RIVM-Centrum Infectieziektebestrijding. En die functie zal het IB blijven behouden is ook de verwachting van de andere geinterviewden.  ‘Tussen krant en wetenschappelijk tijdschrift’ zegt Coutinho, ‘en zo is het ook bedoeld’

kolomfoto IB jubileumReflectie op infectieziekten in een veranderende context is een belangrijke rol van dit tijdschrift. Dit wordt geïllustreerd door een historisch artikel over de inzet van quarantainemaatregelen in de infectieziektebestrijding. Het gaat steeds om andere ziekten zoals pest, pokken, tuberculose, MRSA. Hierbij spelen de arts infectieziektebestrijding en sociaal verpleegkundige een belangrijke rol.

Een unieke infographic brengt een overzicht van 25 jaar uitbraken van infectieziekten in Nederland – van polio tot ebola- in beeld.

Over het IB
Het Infectieziekten Bulletin is een uitgave van het RIVM. Het houdt professionals op het gebied van de infectieziektebestrijding op een laagdrempelige, maar wetenschappelijk verantwoorde wijze op de hoogte van (achtergronden bij) relevante gebeurtenissen en ontwikkelingen. Een belangrijk deel van de publicaties is toegespitst op de praktijk.

Bron: RIVM