25 jaar Infectieziekten Bulletin, van polio tot ebola

Array

Het Infectieziekten Bulletin (IB) bestaat 25 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt vandaag een jubileumeditie uitgebracht. Hierin onder meer interviews met prominente infectieziektebestrijders als Jaap van Dissel, Roel Coutinho en Marc Sprenger. ‘Bestrijding in Nederland is voorbeeld voor andere landen’ aldus de directeur van het ECDC en voormalig Directeur Generaal van het RIVM.
“De kracht van het Infectieziekten Bulletin zit ‘m in de praktijkgerichte benadering en de laagdrempelige publicatie van wetenschappelijk onderzoek, onafhankelijk en niet commercieel”, zegt Jaap van Dissel, directeur van het RIVM-Centrum Infectieziektebestrijding. En die functie zal het IB blijven behouden is ook de verwachting van de andere geinterviewden.  ‘Tussen krant en wetenschappelijk tijdschrift’ zegt Coutinho, ‘en zo is het ook bedoeld’

kolomfoto IB jubileumReflectie op infectieziekten in een veranderende context is een belangrijke rol van dit tijdschrift. Dit wordt geïllustreerd door een historisch artikel over de inzet van quarantainemaatregelen in de infectieziektebestrijding. Het gaat steeds om andere ziekten zoals pest, pokken, tuberculose, MRSA. Hierbij spelen de arts infectieziektebestrijding en sociaal verpleegkundige een belangrijke rol.

Een unieke infographic brengt een overzicht van 25 jaar uitbraken van infectieziekten in Nederland – van polio tot ebola- in beeld.

Over het IB
Het Infectieziekten Bulletin is een uitgave van het RIVM. Het houdt professionals op het gebied van de infectieziektebestrijding op een laagdrempelige, maar wetenschappelijk verantwoorde wijze op de hoogte van (achtergronden bij) relevante gebeurtenissen en ontwikkelingen. Een belangrijk deel van de publicaties is toegespitst op de praktijk.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen