Aantal rugby-ongevallen vermindert door trainingsprogramma

Array

Preventieprogramma BokSmart draagt bij aan het terugdringen van rugby-ongevallen in Zuid-Afrika. James Brown, gezondheidswetenschapper in Zuid-Afrika, promoveerde begin dit jaar in Kaapstad op dit onderzoek naar preventie van rugby-ongevallen. Het onderzoek valt onder het Desmond Tutu-programma waaraan VUmc deelneemt. Brown promoveert op 9 april ook bij VUmc.

In Zuid-Afrika is rugby een zeer populaire sport, maar de sport is echter niet zonder risico’s. Er gebeuren soms ernstige ongevallen, met dwarslaesies tot gevolg en soms zelfs met een dodelijke afloop. In opdracht van de Zuid-Afrikaanse rugbybond ontwikkelde Brown, zelf ook rugbyer, BokSmart. rugbyDit is een preventieprogramma dat spelers en coaches bewuster moet maken van de gevaren van de sport. De focus ligt hierbij op veilig sporten en het ontwikkelen van meer bewustzijn omtrent de onveiligheid van de sport. “Geïnformeerd zijn over veiliger spelgedrag is een belangrijke schakel om ongevallen bij rugby te verminderen”, aldus Brown.

Het originele preventieprogramma komt uit Nieuw Zeeland en heette daar RugbySmart. Het programma BokSmart is aangepast aan de Zuid-Afrikaanse situatie. De naam is deels afgeleid van de Zuid Afrikaanse ploeg Springboks.

Veel aandacht voor het voorkomen van ongelukken
Spelers en coaches werden tijdens het programma getraind. Hierbij was er veel aandacht voor ieders verantwoordelijkheid bij het voorkomen van ongelukken. Brown concludeert dat door het gebruik van mondbescherming, het doen van een cooling-down en veiliger tackelen het aantal ongevallen verminderde. Ook het afremmen van alcoholgebruik buiten de sport leidt tot minder blessures tijdens het spel. “BokSmart liet de nodige verbeteringen zien, maar het dragen van bijvoorbeeld mondbescherming kan nog vaker gedaan worden. Over een aantal jaar kunnen we pas echt meten wat de invoering van deze gedragsveranderingen in de rugbysport heeft opgeleverd.”

Ook in Nederland wordt rugby gespeeld en het is hier een sterk groeiende sport. Op basis van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL is bekend dat er in Nederland jaarlijks circa 1.000 rugbyblessures worden behandeld op de spoedeisende hulp.

Kijk hier voor meer informatie over het Desmond Tutu Trainings programma.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen