Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans onthulde het kunstwerk ‘De Pil’ in Oss

0
840

Op vrijdag 10 april 2015, onthult de Osse burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans het kunstwerk ‘De Pil’. Het kunstwerk staat aan de zoen- en zoefstrook in de Gasstraat in Oss, tussen het NS station en MSD. Het kunstwerk ‘De Pil’ is een eerbetoon aan Organon, dat aan de basis staat van de farmaceutische industrie in Oss.

Organon
De grondlegger van Organon, Saal van Zwanenberg, was de zoon van de eigenaar van de Zwanenberg slachterijen. Hij kreeg in 1923 het idee om uit dierlijke organen farmaceutische producten te fabriceren. Hij startte met de productie van insuline uit dierlijke pancreas ofwel alvleesklier.

marvelon de pil organon OssProfessor Ernst Lacquer kwam snel daarna met nieuwe hormoonpreparaten. Het boek van Marius Tausk over de geschiedenis van Organon leert dat Max S. de Winter een van de (drie) uitvinders is van het belangrijke steroïde lynestrenol. Organon gebruikte dit hormoon als bestanddeel van haar anticonceptiemiddel Lyndiol. Organon was niet het eerste bedrijf dat met de pil kwam, een bedrijf in de VS was net wat eerder.

De anticonceptiepil
De anticonceptiepil was een van de grote uitvindingen van de twintigste eeuw. Er zijn weinig ontdekkingen die zulke grote sociale consequenties hebben gehad als de anticonceptiepil. Seks kon door ‘de pil’ worden losgekoppeld van de voortplanting; vrouwen kregen meer invloed over hun leven, de feministische beweging kreeg de wind in de zeilen en in veel landen werd de bevolkingstoename afgeremd. De anticonceptiepil had een enorme impact op het persoonlijke leven van miljoenen mensen. Organon speelde hierbij een voortrekkersrol en ontwikkelde een type pil dat in de hele wereld gebruikt werd en wordt.

Het Kunstwerk
Het kunstwerk is een ontwerp van Sjef Hoogstede. Het is vervaardigd door de firma Rijla Konstruktie uit Ravenstein. Derksen Benelux Lichttechniek uit Oss draagt zorg voor het licht in het object. De verlichting is gekoppeld aan de straatverlichting. Het object is 14 meter lang, 7 meter breed en zo’n 1 meter hoog. Het kunstwerk bestaat uit een wanddeel dat dezelfde vorm en kleur krijgt als de bekende blauwe wand van MSD (het oude Organon). Deze wand is niet alleen voor elke Ossenaar een begrip, maar ook veel heel veel reizigers van buiten.


De wand van het nieuwe kunstwerk bestaat uit 84 elementen die verwijzen naar 84 jaar Organon. Bovenop komt een zogenoemde traanplaat van 14 bij 6 meter van aluminium. De tranen zijn een knipoog naar alle tranen die de laatste jaren gevloeid zijn. De traanplaat wordt in een gebogen vorm vast gemaakt. Hierdoor krijgt het geheel extra dynamiek. Een mooie verwijzing naar het dynamische Organon. Hierin komen 21 koepels van een opaalkleurige kunststof. Deze koepels worden van binnenuit verlicht door middel van LED lampen. Deze worden door een computer aangestuurd. Elke dag wordt een koepel donker, als symbool van het uitdrukken van de pil. Na 21 dagen gaat alles op rood. Na 28 dagen start de cyclus weer opnieuw.