Eén op de vier Nederlandse jongeren gehoorschade

Array

Eén op de vier jongeren (12 tot 25 jaar) heeft gehoorverlies. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). Opvallend is dat het een online test betreft en dat er op de site van het AMC geen specifieke melding van wordt gemaakt. (met dank voor #Bias-alert van @patient2punt0)
Het onderzoeksrapport ‘Online Hearing Tests 2010-2014’ is een analyse van ruim 300.000 hoortesten die de afgelopen vijf jaar online zijn gedaan. De resultaten zijn zeer verontrustend. Eén op de vier jongeren scoort niet goed op de test. Dit gehoorverlies op jonge leeftijd wordt met name veroorzaakt door blootstelling aan harde muziek in uitgaansgelegenheden en via muziekspelers.

Over een periode van vijf jaar zijn de testresultaten vrijwel gelijk. Dit duidt op een structureel en omvangrijk gezondheidsprobleem.

kind oor horenWorld Health Organization
De resultaten van dit onderzoek komen niet als verrassing. In februari maakte de World Health Organization (WHO) bekend dat wereldwijd meer dan 1 miljard jonge mensen risico lopen op gehoorschade door harde muziek en lawaai. De WHO roept overheden op gehoorschade tegen te gaan door adequate wetgeving en informatiecampagnes. Gehoorschade is niet te genezen, maar wel te voorkomen.
Nationale Hoorstichting
De Nationale Hoorstichting roept de overheid op gehoorschade de aandacht te geven die het verdient. Laura van Deelen, Directeur van de Nationale Hoorstichting: ‘Er moet nu echt een landelijk actieplan tegen gehoorschade komen. Gehoorschade heeft een leven lang impact op het welzijn, de leerprestaties en het arbeidsperspectief van jongeren. Om te voorkomen dat toekomstige generaties met een achterstand aan hun toekomst beginnen moet Nederland een veel actiever beleid gaan voeren’.
Online hoortest Oorcheck.nl
De online hoortest kan gratis worden gedaan op www.oorcheck.nl. Deze test is ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De test meet hoe goed spraak wordt verstaan in een rumoerige omgeving.
Bron: Nationale Hoorstichting
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen