Niet thuis kunnen opgroeien, en dan?’

Array

gezinDit is een origineel bericht van Koraalgroep
Publicatie aangeboden aan gedeputeerde en wethouder
Het eerste exemplaar van de publicatie ‘Niet thuis kunnen opgroeien, en dan?’ is gisteren aangeboden aan gedeputeerde Brigite van Haaften van de provincie Noord-Brabant, en Henriët Muggen van de Gemeenten in de regio Noord Oost Noord-Brabant die het boekje namens deze gemeenten in ontvangst nam. “Het is belangrijk dat deze kennis, deze ervaring, zo breed mogelijk gedeeld wordt”, aldus de gedeputeerde.

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen met een problematische hechting en chronische traumatisering goed worden opgevangen en zij hun nieuwe verblijf als thuis gaan ervaren? Hoe krijgen (vervangende) opvoeders de juiste begeleiding om een hechte relatie met deze kinderen op te bouwen? En hoe weten instellingen hoe zij deze kinderen moeten ondersteunen en behandelen? Deze en andere vragen staan centraal in de nieuwe publicatie.
Verbinden en Vasthouden
In de publicatie doen Stichting Maashorst, K2 Next Generation en K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd aanbevelingen voor beleid en schetsen zij de voorwaarden voor samenwerking om kinderen met trauma en hechtingsproblemen goed op te vangen.
Daarnaast komen verhalen uit de praktijk aan bod en worden de meest recente inzichten vanuit literatuuronderzoek gedeeld. De publicatie markeert de afsluiting van het project Verbinden en Vasthouden, dat als doel had de zorg voor deze kinderen te verbeteren.

Kinderen met trauma en hechtingsproblemen
Veel kinderen in een pleeggezin, gezinshuis of in een instelling waar ze 24 uur verblijven, hebben een problematische hechting en veelvuldige trauma’s. Dit kan zich uiten in ernstige gedragsproblemen. Deze leiden in de volwassenheid vaak tot psychiatrische en persoonlijkheidsproblemen, criminaliteit, een groot beroep op zorg en moeizame participatie. Om deze kinderen de juiste zorg en opvang te bieden moet aan veel zaken worden gedacht, zoals bijvoorbeeld duidelijkheid over de plaatsing en het toekomstperspectief, continuïteit van zorg en een opvoeder die kan omgaan met verdriet. Op die manier vergroten we de kansen van het kind om uit te groeien tot een gezonde volwassene die meedoet in onze samenleving.

Lessen voor beleid en praktijk
De belangrijkste lessen voor beleid, uit de praktijk en de literatuur zijn in deze publicatie gebundeld. Duidelijk is bijvoorbeeld dat het belangrijk is een eenduidige visie en een gemeenschappelijk doel te hebben voor een effectieve behandeling van deze kinderen. Maar ook een passend en duurzaam trajectplan en goede samenwerking met de ouders zijn enkele van de conclusies die getrokken zijn.

De publicatie is verrijkt met verhalen uit de praktijk, opgetekend in gesprekken met medewerkers van jeugdzorgaanbieder Maashorst. Hiermee krijgen professionals of pleegouders inspiratie en handvatten voor de omgang met deze kinderen.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen