Regionale zorg bij hart- en vaataandoeningen

Array

samenwerkingAanbieders van hart- en vaatzorg in de regio Den Haag, Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Gouda starten een regionaal cardiovasculair netwerk om de zorg voor hart- en vaatpatiënten verder te verbeteren. Cardiologen werken hierin samen met huisartsen, patiënten (verenigd in de Hart- en vaatgroep), zorgverzekeraars en zorgmanagers. De samenwerking moet ertoe leiden dat patiënten altijd de juiste zorg, op de juiste tijd, op de juiste plaats ontvangen.

Als eerste wordt de zorg voor niet-spoedeisende patiënten met pijn op de borst verbeterd. Dit is een snel groeiende groep. Cardioloog Greetje de Grooth (LUMC), een van de initiatiefnemers: “We willen dat ziekenhuizen en huisartsen adequaat informatie uitwisselen en dat direct de juiste diagnostiek wordt toegepast. Dat voorkomt tijdverlies en onnodige kosten. Ook maken we in het netwerk duidelijke afspraken over naar welk ziekenhuis en welke zorgstraat huisartsen patiënten kunnen verwijzen, en over de nazorg. Patiënten ontvangen daardoor overal in de regio de juiste zorg, op de juiste tijd, op de juiste plaats.”

In stappen
De inrichting van de regionale hart- en vaatzorg verloopt in stappen. De regionale aanpak van de zorg voor patiënten met pijn op de borst moet in 2016 gerealiseerd zijn. In 2020 is die regionale aanpak er volgens planning voor alle hart- en vaataandoeningen.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen