Rutger Hermsen (Biologie) krijgt 750 duizend dollar voor onderzoek naar merkwaardig gedrag van pneumokokken

dollarsHet internationale Human Frontier Science Program heeft een project gehonoreerd van dr. Rutger Hermsen (Biologie) en zijn collega dr. Minsu Kim van Emory University in Atlanta. Zij krijgen 750.000 dollar voor onderzoek naar de merkwaardige gewoonte van pneumokokken (Streptococcus pneumoniae) om hun eigen soortgenoten aan te vallen met chemische wapens. Op basis van 250 ingediende letters-of-intent werden 20 teams uitgenodigd om een volledig voorstel in te dienen. Hiervan zijn 10 projecten gehonoreerd.

Het onderzoek van Hermsen en Kim wordt vooral gedreven door verbazing over het vreemde gedrag van deze bacterie.  Maar pneumokokken zijn ook belangrijke ziekteverwekkers die onder andere hersenvliesontsteking en voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Een goed begrip van hun gedrag kan daarom ook van praktisch belang zijn. Voor hun onderzoek zullen de onderzoekers gebruikmaken van experimenten met single-cell resolutie (microfluidics, multi-fluorescence time-lapse microscopy) en bijpassende theoretische modellen van het biochemische netwerk en de evolutie daarvan.

Human Frontier Science Program
Het Human Frontier Science Program (HFSP) is een internationaal programma dat grensverleggend onderzoek naar complexe processen in levende organismen financiert. Aan het programma nemen naast de Europese Unie ook Australië, Canada, India, Japan, Zuid-Korea, Noorwegen, Nieuw Zeeland, Singapore en Zwitserland deel. Jaarlijks heeft het programma een budget van rond de 50 miljoen dollar.

Het Human Frontier Science Program honoreert onderzoek naar pneumokokken die hun eigen soortgenoten aanvallen met chemische wapens.
Bron: Universiteit Utrecht