‘Beknibbel niet op mijn zelfstandigheid’

Mensen zijn verontwaardigd over het verlies van hulp en ondersteuning bij hun zelfstandig leven en ze weten niet waar ze de juiste antwoorden op hun vragen moeten vinden. Dat blijkt uit een eerste overzicht na de veranderingen in de langdurige zorg dat de gezamenlijke patiëntenorganisaties (Ieder(in), Per Saldo, LPGGz en Patiëntenfederatie NPCF deze week naar VWS hebben gestuurd.

Onduidelijkheden
Iedereen wil zo zelfstandig mogelijk (blijven) leven op een wijze die passend is. Voor mensen die afhankelijk zijn van zorg, is de zelfstandigheid die overblijft van groot belang. Uit alle vragen en meldingen blijkt dat het niet meevalt de zorg en ondersteuning te organiseren die noodzakelijk is. eigen bijdrage geld piederen rondkomenEn goede, op de persoonlijke situatie toegesneden informatie is niet altijd voorhanden. Instanties geven verschillende antwoorden en de toegang tot zorg en ondersteuning is niet overal goed geregeld. Met name op de grensvlakken van stelsels ontstaan de onduidelijkheden. Voor bijzondere groepen bestaat nog veel onduidelijkheid of zijn de dingen nog niet goed geregeld.

900 meldingen
Het gaat in het signaalrapport om zo’n 570 meldingen die te maken hebben met de veranderingen in de zorg. De meldingen zijn bij het gezamenlijke informatiepunt van de koepels en de website van Zorg Verandert binnen gekomen. Bovendien heeft het LPGGz begin 2015 een meldactie ambulantisering uitgevoerd. Dat leverde 334 meldingen op. Uit al deze 900 reacties klinkt de klacht over het verlies van zelfstandigheid en de wens naar heldere informatie.

Van het kastje naar de muur
Mensen klagen vooral over onduidelijke indicaties en onduidelijkheid over de taken van de thuiszorg. Mag een boterham smeren nog? Keukentafelgesprekken monden uit in een ondervraging of zijn beperkt tot louter informatieoverdracht. Gemeenten blijken soms weinig te weten over het pgb. Uit de meldingen blijkt dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Soms stopt de hulp helemaal. Ook bij mensen die dringend zorg nodig hebben of die niet zelf uit bed of stoel kunnen komen. Sommigen worden slachtoffer van de regels of van onbegrip bij medewerkers van de gemeente. Wij zien forse verhogingen van eigen bijdrages en onduidelijke regels bij de toekenning van hulp bij het zelfstandig wonen.

Oproep aan staatssecretaris
De patiëntenorganisaties doen een ondubbelzinnige oproep aan de staatssecretaris: Wees helder en duidelijk over de maatregelen en zorg voor passende oplossingen voor mensen.

Bekijk hier het signaalrapport

Bron: NCPF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen