Meeroken, waar doe jij het?

Array

meerokenVolgens de WHO is wereldwijd 1 op de 100 sterfgevallen het gevolg van meeroken. Nederlanders zijn zich relatief weinig bewust van de risico’s van meeroken. Het Trimbos-instituut lanceert nieuwe clips over meeroken voor zowel jongeren als ouders.

“Op de fiets, op het terras. Waar doe jij het?!”
Met deze uitspraak worden jongeren getriggerd om de nieuwe clip over meeroken te bekijken. In de clip vertellen niet-rokende jongeren op welke momenten zij tabaksrook van anderen inademen. Ook leggen ze uit wat ze doen om te voorkomen dat ze meeroken. Rokende jongeren geven aan wat ze doen om ervoor te zorgen dat anderen geen last hebben van hun rook. Tussendoor worden korte infographics getoond die duidelijk maken wat de risico’s van meeroken zijn, hoeveel en waar mensen last hebben van meeroken, en voor welke groepen meeroken extra schadelijk is.

Animatie voor ouders
Het komt nog vaak voor dat ouders of bezoekers roken in de buurt van baby’s en kleine kinderen. Goede voorlichting is erg belangrijk om dit te voorkomen. In de nieuwe animatie van het Trimbos-instituut worden ouders voorgelicht over de gevolgen van meeroken voor kinderen. Ook wordt ingegaan op de maatregelen die ouders kunnen nemen om meeroken te voorkomen. De heldere en speelse vormgeving versterkt de duidelijke boodschap: “Zorg dat er niet gerookt wordt in de buurt van je kinderen. Houd je huis altijd rookvrij.”

De clips zijn te vinden op www.rokeninfo.nl/meeroken. Hier kan tevens de nieuwe folder Rookvrij Opgroeien gedownload worden. Dit is een folder voor ouders met informatie over de risico’s van meeroken voor kinderen van 0-12 jaar en tips om te voorkomen dat kinderen meeroken.

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen