Koeling als behandeling na hartstilstand (promotie)

hartstilstandLaurens Bisschops Proefschrift: Hypothermia and rewarming after cardiac arrest. Dynamics in cerebral blood flow, cerebral metabolism and inflammation
Na een succesvolle reanimatie lijken de herstelkansen van een patiënt te verbeteren door hem mild te koelen. Vele fundamentele vragen over de veronderstelde beschermende werkingsmechanismen van deze koeling zijn echter tot op heden niet opgehelderd.

Bisschops ontdekte dat tijdens het koelen na reanimatie de hersenen in staat blijven om de eigen stofwisseling te reguleren. Tijdens het koelen bleek de stofwisseling verlaagd. Daarnaast blijkt dat de hersenbloedvaten gevoelig blijven voor veranderingen van CO2-waarden in het bloed. Hoge stroperigheid van het bloed kort na reanimatie gaat gepaard met een vermindering van de bloeddoorstroming van de hersenen.

Ontstekingsreacties in het lichaam lijken tijdens het koelen te verminderen, maar vlammen bij het opwarmen weer op. Bisschops concludeert dat nauwkeurige timing van de start en de duur van het koelen en opwarmen de herstelkansen na een reanimatie kunnen verbeteren doordat het secundaire (hersen)schade voorkomt.

Over de promovendus
Laurens Bisschops (1975) studeerde Geneeskunde in Nijmegen en behaalde in 2001 zijn artsexamen. In 2009 rondde hij zijn opleiding tot internist-intensivist af. Sinds 2009 is hij werkzaam als intensivist op de afdeling Intensive Care van het Radboudumc. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit op de afdeling Intensive Care van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut RIHS.
Bron: Radboudumc