Radboudumc en Sint Maartenskliniek willen gezamenlijk reumacentrum

samenwerkingDe Sint Maartenskliniek en het Radboudumc willen een Expertisecentrum Reumatologie Nijmegen realiseren. De afdelingen reumatologie van beide organisaties hebben de intentie uitgesproken intensief te gaan samenwerken door patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en de opleiding reumatologie volledig te integreren. Daartoe is op 21 april een verklaring getekend. In de komende maanden vindt nader onderzoek en planvorming plaats. “Bij realisatie zal dit een positieve impuls geven aan het onderzoekswerk en de behandeling van mensen met reuma. Zowel in de regio Zuid en Oost Nederland als ook daarbuiten”, aldus reumatoloog prof. dr. Frank van den Hoogen.

Beide afdelingen reumatologie kennen elkaar goed. De eerste structurele samenwerking dateert uit de jaren ’70. Het  bundelen van kennis en kunde leidde onder meer tot het gezamenlijke internationale predicaat ‘Centre of Excellence in Rheumatology’ voor beide afdelingen in 2014. Van den Hoogen, sinds 2001 hoofd van  de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek en vanaf 2013 ook  van de afdeling reumatische ziekten van het Radboudumc: “Beide afdelingen vullen elkaar uitstekend aan, zowel op het gebied van behandeling als wat betreft het wetenschappelijk onderzoek.

Binnen het beoogde Expertisecentrum kunnen we patiënten met elke reumatische klacht de best mogelijke zorg bieden. Door het integreren van behandelmogelijkheden ontstaat meer specialisatie en bouwen we extra kennis en ervaring op. Het geeft ook een nieuwe impuls aan onderzoek en innovatie, wat bijdraagt  aan betere behandelingen in de toekomst. Bovendien zal het onze medewerkers nog betere kansen voor ontplooiing en specialisatie bieden. Men heeft dan ook enthousiast gereageerd op de plannen.”

Van den Hoogen verwacht ook op andere terreinen voordelen van de samenwerking: “Veel reumamedicatie is zowel effectief als ook duur. Door samen in te kopen, kunnen we de kosten verlagen. Bovendien lukt het ons samen veel beter om piekdrukte op te vangen. Dat betekent dat we onze patiënten nog sneller kunnen helpen en dat we ook méér mensen van dienst kunnen zijn. Zo creëer je een centrum waar mensen snel terecht kunnen voor de best mogelijke reumazorg.”