Goedkeuring EGFR-remmer biedt patiënten met wild-type RAS gemetastaseerd colorectaal carcinoom flexibiliteit

Array

NIEUWE INDICATIE VECTIBIX® (panitumumab) als eerstelijnsbehandeling IN COMBINATIE MET FOLFIRI CHEMOTHERAPIE voor GEMETASTASEERD colorectaal carcinoom

Prof. dr. Kees Punt, hoogleraar medische oncologie AMC:

“Deze goedkeuring biedt voor patiënten met wild-type RAS gemetastaseerd colorectaal carcinoom volledige flexibiliteit om het schema van chemotherapie te kiezen dat het beste bij hen past.”

Vorige week hebben Europese autoriteiten goedkeuring verleend voor gebruik van Vectibix® (panitumumab) als eerstelijnsbehandeling in combinatie met FOLFIRI voor de behandeling van volwassen patiënten met wild-type (WT) RAS gemetastaseerd colorectaal carcinoom (mCRC).¹ Ongeveer de helft van de patiënten met mCRC heeft WT RAS tumoren. FOLFIRI, een chemotherapie op basis van irinotecan, is een veelgebruikte eerstelijnsbehandeling voor colorectaal carcinoom in Europa.²

F1.large“Colorectaal  carcinoom is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Europa; het is voor patiënten en artsen belangrijk dat er voor deze ernstige aandoening duidelijkheid ontstaat over de optimale behandelingsstrategie” zegt Prof. dr. Kees Punt, hoofd medische oncologie in het AMC in Amsterdam. Hij is hoofdonderzoeker van de CAIRO5 studie van de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) waar de eerstelijnsbehandeling van FOLFOX, FOLFIRI en FOLFOXIRI wordt onderzocht in combinatie met panitumumab of bevacizumab bij mCRC patiënten met niet-resectabele metastasen die beperkt zijn tot de lever.

“In deze studie kunnen patienten, als zij gerandomiseerd worden voor twee middelen chemotherapie, in overleg met hun behandelend arts zelf kiezen voor FOLFOX of FOLFIRI. Deze goedkeuring biedt voor patiënten met wild-type RAS gemetastaseerd colorectaal carcinoom volledige flexibiliteit om het schema van chemotherapie te kiezen dat het beste bij hen past”, aldus professor Punt.

De nieuwe indicatie is gebaseerd op studies waarin Vectibix plus FOLFIRI zijn beoordeeld in een eerstelijnssetting. Vectibix is nu in de Europese Unie (EU) goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met WT RAS mCRC:

  • in de eerste lijn in combinatie met FOLFOX of FOLFIRI;
  • in de tweede lijn in combinatie met FOLFIRI voor patiënten die in de eerste lijn chemotherapie op basis van fluoropyrimidine (zonder irinotecan) hebben ontvangen;
  • als monotherapie na falen van chemotherapie op basis van fluoropyrimidine, oxaliplatine en irinotecan.1

Colorectaal carcinoom is wereldwijd de op twee na meest voorkomende vorm van kanker, waarbij wereldwijd naar schatting ongeveer 1,2 miljoen gevallen zullen optreden.3,4 In Europa is colorectaal carcinoom zelfs de op één na meest voorkomende vorm van kanker, met elk jaar ongeveer 470.000 nieuwe gevallen.5 Dit is de hoogste incidentie van colorectaal carcinoom ter wereld. Het is daarnaast na longkanker de op een na belangrijkste oorzaak van overlijden door kanker in Europa: 12% van alle sterfgevallen door kanker.5

Referenties

 

 

 

 

PMO-NLD-AMG-186-2015-April-P

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen