JBZ opnieuw geaccrediteerd voor bevolkingsonderzoek darmkanker

Patiënten zeer tevreden over dienstverlening
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis blijft ook in 2015 erkend als coloscopiecentrum voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het ziekenhuis heeft in het voorjaar van 2015 de eerste audit (controle) zeer succesvol doorstaan. De stichting Bevolkingsonderzoek Zuid voert deze audit jaarlijks uit om te bepalen of voldaan wordt aan alle kwaliteitscriteria.

JBZOok patiënten zelf beoordelen het onderzoekstraject dat zij in het JBZ doorlopen na het bevolkingsonderzoek darmkanker hoog. Dat blijkt uit een enquête onder bijna 400 patiënten. Gemiddeld geven patiënten het JBZ een 8,5. Patiënten zijn positief over het gehele onderzoekstraject: van de begrijpelijkheid van de schriftelijke informatie die zij thuis ontvingen tot de deskundigheid van de arts en de snelheid waarmee de onderzoeksuitslagen werden gedeeld. Het intakegesprek op de polikliniek evenals het voorlichtingsfilmpje dat getoond wordt, ervaren veel patiënten ook als prettig.

Vervolgonderzoek
Sinds februari 2014 wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker gefaseerd ingevoerd in Nederland. Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging. Het onderzoek bestaat uit een ontlastingstest (iFOBT) waarbij er wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. De test kan door mensen zelf thuis worden uitgevoerd. Als er bloedsporen in de ontlasting worden gevonden, is vervolgonderzoek noodzakelijk. Mensen worden dan doorverwezen naar het ziekenhuis voor een coloscopie. Dit is een onderzoek van de darmen waarbij de arts met een flexibele slang met een camera erop de binnenkant van de dikke darm bekijkt.

Door het bevolkingsonderzoek moeten in Nederland jaarlijks 66.000 extra coloscopieën worden verricht. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één van de ziekenhuizen dat eind 2013 is geaccrediteerd als coloscopiecentrum. Dat betekent dat het JBZ voldoet aan de strenge certificeringseisen om het vervolgonderzoek te mogen uitvoeren. Het JBZ heeft direct een extra MDL-arts aangetrokken met specifieke expertise op het gebied van darmkanker. Uit de audit blijkt echter dat het tekort aan MDL-artsen nog steeds een dringend knelpunt is. Dit is een landelijk probleem, veel ziekenhuizen in Nederland hebben een wachtlijst voor het verrichten van een coloscopie. Het auditteam is dan ook blij met het voornemen van het JBZ om in het najaar van 2015 het team MDL-artsen uit te breiden zodat de wachtlijst kan worden verkort.

Resultaten eerste 400 coloscopiën
Het afgelopen jaar heeft het JBZ ruim 400 coloscopieën in het kader van het bevolkingsonderzoek uitgevoerd. Naar verwachting zal dit aantal in 2015 bijna verdubbelen. De resultaten van de coloscopieën die in het JBZ worden uitgevoerd, zijn gelijk aan de landelijke cijfers. Bij ruim 7 procent van de mensen die een coloscopie ondergaat nadat er bloedsporen zijn gevonden in de ontlasting bij het bevolkingsonderzoek, wordt darmkanker gevonden. Bij 35 procent wordt een gevorderde, niet-kwaadaardige poliep gevonden. Dit is een voorstadium van darmkanker. Deze poliepen kunnen veelal direct verwijderd worden. Door het bevolkingsonderzoek kan zo darmkanker worden voorkomen. De verwachting is dat er op termijn 2.400 sterfgevallen aan darmkanker per jaar minder zullen zijn.

Dokter op Dinsdag
Op 28 april 2015 wordt er in het JBZ een Dokter op Dinsdag gewijd aan darmkanker. Chirurg Daan Lips en maag-darm-leverarts Jochim Terhaar sive Droste geven uitleg over het onderzoek en de behandelingsmogelijkheden van darmkanker. Aanmelden voor de Dokter op Dinsdag kan nog steeds via [email protected] of telefoonnummer (073) 553 65 77.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Recente artikelen